Miloš Vystrčil
ODS

Miloš Vystrčil

Když by došlo k tomu, že by třeba Senát, případně i Sněmovna, ten návrh zahraničního výboru schválil (podle čl. 66 Ústavy, pozn. Demagog.cz), tak to důkazní břemeno je na Senátu, protože Ústavní soud musí rozhodnout do 15 dní.
Partie Terezie Tománkové, 27. června 2021
Právní stát,
Obrana, bezpečnost, vnitro,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Zahraniční výbor Senátu navrhl ve svém usnesení omezit pravomoci prezidenta republiky ve smyslu čl. 66 Ústavy. V případě schválení oběma komorami Parlamentu může tento krok prezident napadnout u Ústavního soudu, který rozhodne do 15 dnů. Důkazní břemeno v řízení nese Parlament.

Plné odůvodnění

Senátní Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost navrhl na začátku června 2021 ve svém usnesení (.pdf) omezit pravomoci prezidenta republiky. Jako hlavní důvod uváděla skupina senátorů neschopnost prezidenta vykonávat svůj úřad podle čl. 66 Ústavy („nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat“).

Výklad článku není jednoznačný a profesor teorie práva a právních učení Jan Wintr uvádí, že článek 66 dosud nebyl použit a konkrétní obsah by mu mohly dát příslušné orgány. V tomto případě jde o Poslaneckou sněmovnu a Senát, u obou komor Parlamentu je nutná prostá většina poslanců a senátorů, s možnou následnou kontrolou Ústavním soudem.

V případě, že by se obě komory Parlamentu skutečně usnesly na tom, že prezident Zeman nemůže ze závažných důvodů vykonávat svůj úřad, mohl by se prezident obrátit na Ústavní soud. Ten by následně postupoval podle speciálních ustanovení zákona o Ústavním soudu, přičemž Ústavní soudci by o návrhu v plénu rozhodli do 15 dní od jeho doručení.

§ 112 zákona o Ústavním soudu ukládá Poslanecké sněmovně a Senátu povinnost předložit v rámci řízení o návrhu podle čl. 66 Ústavy důkazy o závažných důvodech, které znemožňují prezidentu republiky vykonávat jeho úřad. Z toho lze dovodit, že důkazní břemeno v řízení nesou právě obě komory Parlamentu (a nikoli pouze Senát, jak ve svém výroku uvádí Vystrčil). Pro tento závěr svědčí také relativně krátká lhůta 15 dní, ve které není možné provést rozsáhlejší dokazování ze strany Ústavního soudu, jak argumentuje emeritní ústavní soudce Pavel Holländer v komentáři k zákonu o Ústavním soudu (Filip, Holländer, Šimíček, 2007, str. 737–738).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Druhý nejvyšší nejen o prvním nejvyšším

Partie Terezie Tománkové, 27. června 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil byl hostem nedělního speciálu Partie Terezie Tománkové. V pořadu před ním vystoupil posupně prezident i premiér, druhý nejvyšší ústavní činitel tak mohl reagovat na jejich slova. Řeč byla o návrhu...