Miloš Vystrčil
ODS

Miloš Vystrčil

(...) se v rámci návštěvy paní Tichanovské podařilo domluvit, že se potkala se všemi čtyřmi nejvyšší ústavními činiteli, včetně pana prezidenta.
Partie Terezie Tománkové, 27. června 2021
Zahraniční politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Běloruská politička Světlana Tichanovská se během své červnové návštěvy České republiky setkala se všemi čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli. 7. června ji přijal předseda Senátu, o den později prezident i premiér a 9. června následně i předseda Poslanecké sněmovny.

Plné odůvodnění

Politička a představitelka běloruské opozice Světlana Tichanovská navštívila Českou republiku ve dnech 7. až 10. června 2021 na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila. 

Tichanovská zahájila návštěvu ČR v pondělí 7. června setkáním právě s Milošem Vystrčilem. Kromě něj se této oficiální schůzky zúčastnili také místopředsedové Senátu Jiří Růžička a Jiří Oberfalzer, předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer a místopředseda Výboru pro záležitosti EU David Smoljak.

Následující den se lídryně běloruské opozice setkala na zámku v Lánech s prezidentem Zemanem. Odpoledne stejného dne, tedy 8. června 2021, ji přijal také premiér Babiš, a to v Hrzánském paláci. Dne 9. června 2021 poté proběhla schůzka Světlany Tichanovské s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem

Ve svém programu však Světlana Tichanovská neměla pouze setkání s nejvyššími ústavními činiteli. Ještě 9. června také vystoupila se svým projevem přímo na jednání Senátu a podle informací ČT absolvovala během prvních tří dnů celkem 39 schůzek. Kromě již zmíněných setkání se potkala například i s ministrem zahraničních věcí Jakubem Kulhánkem, předsedou Pirátské strany Ivanem Bartošem, předsedou Starostů a nezávislých Vítem Rakušanem nebo také s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem.

Během své návštěvy se tedy Světlana Tichanovská setkala se všemi čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli, za které jsou považováni prezident republiky, premiér, předseda Poslanecké sněmovny a předseda Senátu. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Druhý nejvyšší nejen o prvním nejvyšším

Partie Terezie Tománkové, 27. června 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil byl hostem nedělního speciálu Partie Terezie Tománkové. V pořadu před ním vystoupil posupně prezident i premiér, druhý nejvyšší ústavní činitel tak mohl reagovat na jejich slova. Řeč byla o návrhu...