Julius Špičák
ANO

Julius Špičák

Já odkazuji na výrok Borise Johnsona, že každý teď ponese svou osobní zodpovědnost.
Zprávy PLUS, 25. července 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Britský premiér Boris Johnson opravdu nepřímo odkázal na osobní zodpovědnost občanů v souvislosti se zmírněním protiepidemických restrikcí ve Velké Británii.

Plné odůvodnění

Poslanec za hnutí ANO Julius Špičák tímto tvrzením odkazuje na to, že i přestože členové týmu plážových volejbalistů během letu na Letní olympijské hry údajně dodržovali předepsané restrikce, mezi nimi i povinné nošení respirátoru na palubě letadla, tak 3 z 6 nakažených je právě z tohoto týmu. Jmenovitě se jedná o plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Markétu Nausch Slukovou, dále se také nakazil trenér plážových volejbalistů Simon Nausch. Podle poslance Špičáka se tedy nejedná pouze o osobní zodpovědnost, vzhledem k tomu, jak k nákaze u sportovců došlo, ale také o zodpovědnost celého kolektivu a úroveň organizace výpravy. 

Ačkoli britský předseda vlády Boris Johnson nepoužil doslovně slovní spojení „osobní zodpovědnost“, z jeho projevu toto tvrzení skutečně vyplývá. Ve zmíněném projevu z 5. července 2021, ve kterém oznámil zmírnění restrikcí proti šíření koronavirového onemocnění ve Spojeném království, také řekl: „Změníme základní nástroje, které jsme doposud používali k regulaci lidského chování. Odstoupíme od právních omezení a umožníme lidem, aby se sami vědomě rozhodovali o tom, jak se budou nadále chovat v souvislosti s virem.“

Britská společnost se tak má naučit brát covid-19 jako součást života a spoléhat se na vlastní úsudek. Britská vláda věří, že díky poměrně velké proočkovanosti (ke dni 25. července 2021 je plně naočkováno 55 % populace) nebude docházet k hospitalizacím či úmrtím nakažených koronavirem.

Opatření pak byla zmírněna 19. července 2021. Konkrétně již není ve Velké Británii omezeno setkávání osob, nemusí se ve většině případů dodržovat rozestupy a nosit roušky, které jsou však nadále doporučovány. Dále byla zrušena omezení týkající se provozu divadel, kin či organizace koncertů a sportovních akcí.

Konkrétně slovní spojení „osobní zodpovědnost“ jako parafrázi projevu britského premiéra pak hojně využívala jak česká, tak i zahraniční média (Seznam zprávy, Novinky.cz, BBC a The Sydney Morning Herald), ale také web britské vlády. Proto jsme označili výrok jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Dobrovolnost očkování pohledem poslanců

Zprávy PLUS, 25. července 2021

Let českých olympioniků do Tokia a následné pozitivní testy po přistání vyvolaly velkou diskuzi nejen mezi sportovními fanoušky. Poslankyně SPD Karla Maříková a poslanec ANO Julius Špičák proto na CNN Prima News mluvili nejen o...