Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

(Vlastimil Válek, pozn. Demagog.cz) hovořil o tom, že je nutné řešit problém velkého zatížení nemocnic těmi, řekněme, nemocemi nebo těmi věcmi, které mají řešit ambulantní lékaři. Protože pak přesně dochází k něčemu takovému a ve srovnání a on to tam srovnával se zahraničím, s jednou konkrétní zemí, je těch 6 hodin ještě méně, než se děje.
Interview ČT24, 20. října 2021
Zdravotnictví,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vlastimil Válek v rozhovoru pro CNN Prima News mluvil o problému zahlcenosti nemocnic. Tam podle Válka lidé často míří s obtížemi, které primárně může vyřešit jejich praktický lékař. To podle něj způsobuje delší čekání i pro pacienty, kteří urgentní příjem potřebují.

Plné odůvodnění

Vlastimil Válek, kandidát koalice SPOLU, člen TOP 09 a možný budoucí ministr zdravotnictví, v rozhovoru pro CNN Prima News hovořil o zahlcenosti nemocnic, kterou je potřeba řešit.

Uvedl, že většina lidí chodí s neakutními zdravotními problémy do nemocnic místo toho, aby je prvotně řešili ambulantně u svých praktických lékařů, kteří pak mohou naplánovat případné přijetí v nemocnici. Šestihodinové čekání v nemocnicích Válek v rozhovoru porovnal s čtyřmi dny čekání v anglických nemocnicích. Uvedl, že to není „zas tak strašné“, avšak pouze v případě, že člověk nemá akutní zdravotní problém, ale přesto jde místo k obvodnímu lékaři na urgentní příjem, kde „soutěží“ s akutně nemocnými pacienty.

Vlastimil Válek tedy poukazoval na velké zatížení nemocnic, ke kterému dochází z důvodu upřednostnění urgentního příjmu v nemocnicích před návštěvou praktických lékařů, jejichž zdravotnické služby by podle něj lidé s možnými obtížemi primárně měli využít.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

MPA k jednáním o obsazení vedení Sněmovny

Interview ČT24, 20. října 2021

Pravděpodobná budoucí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v Interview ČT24 mluvila o budoucím, ale také minulém obsazení místopředsednických křesel ve Sněmovně. V naší analýze jsme se tak vrátili do 90. let...