Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

Koalice Pirátů a STAN stejně jako my v rámci koalice SPOLU postupuje při vyjednávání funkcí ve sněmovně sdružená, což umožňuje jednací řád sněmovny. Ostatně i v minulém volebním období jsme tady tohoto využili.
Interview ČT24, 20. října 2021
Vnitrostranická politika,
Sněmovní volby 2021,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Koaliční smlouvy SPOLU a PirSTAN deklarují společný postup členů koalic v jednání o povolebním uspořádání sněmovny. Po volbách v roce 2017 takto společně vystupovaly ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Sdružování různých poslaneckých klubů umožňuje Jednací řád Poslanecké sněmovny.

Plné odůvodnění

Součástí koaliční smlouvy (.pdf, str. 4) SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) je usnesení, podle kterého se smluvní strany „zavazují, že budou vyjednávat o povolebním uspořádání společně“. Obdobná formulace zavazuje (.pdf, str. 6) ke společnému vyjednávání také zástupce koalice Pirátů a hnutí STAN: „Koaliční strany se dohodly, že po volbách vytvoří samostatné poslanecké kluby, které budou postupovat jednotně při vyjednávání o zastoupení koaličních stran ve vedení Poslanecké sněmovny a v jejích orgánech, ve vyjednáváních o vládní koalici (…).“

Jednotné vystupování různých poslaneckých klubů v rámci volby sněmovních funkcionářů umožňuje článek 7 volebního řádu Poslanecké sněmovny, který je součástí zákona o jednacím řádu dolní komory.

Co se týče situace v předchozím volebním období, po volbách v roce 2017 uzavřely ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN dohodu o sdružení jejich poslaneckých klubů pro volby do orgánů Sněmovny. Na ustavující schůzi v listopadu 2017 tak vystupovaly sdruženě pod názvem Demokratický blok.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

MPA k jednáním o obsazení vedení Sněmovny

Interview ČT24, 20. října 2021

Pravděpodobná budoucí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v Interview ČT24 mluvila o budoucím, ale také minulém obsazení místopředsednických křesel ve Sněmovně. V naší analýze jsme se tak vrátili do 90. let...