Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

(...) jak řekl pan premiér Babiš, že je teď v tuhle chvíli prakticky nemožné nebo nevhodné, aby prezident republiky byl zastupován (při předávání vyznamenání 28. října, pozn. Demagog.cz) třeba někým z Kanceláře prezidenta republiky.
Interview ČT24, 20. října 2021

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Andrej Babiš uvedl, že nepovažuje za vhodné, aby on nebo vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář 28. října předávali státní vyznamenání.

Plné odůvodnění

Státní vyznamenání České republiky se udělují či propůjčují jednotlivcům za „jejich vynikající občanské zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a jiné výjimečné činy.“ Občané mohou být vyznamenáni 1. ledna nebo 28. října

Dle § 7 zákona o státních vyznamenáních ČR uděluje či propůjčuje vyznamenání prezident republiky, „nezmocní-li k tomu jiný orgán.“ Prezident také může pověřit jinou osobu, aby vyznamenání předala jeho jménem.

Uveďme, že předávání vyznamenání na Pražském hradě se v loňském roce kvůli epidemii onemocnění covid-19 neuskutečnilo. Seznam vyznamenaných osob byl uveřejněn pouze na hradních webových stránkách.

Andrej Babiš ohledně letošního ceremoniálu pro CNN Prima News uvedl (video, čas 5:16): „(…) já určitě žádné vyznamenání nebudu předávat. Já si myslím, že by nebylo vůbec vhodné.“ Dodal (čas 5:25), že za nejlepší řešení považuje celou akci odložit. Jako nevhodná se mu jeví také možnost, aby státní vyznamenání předával hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten na tiskové konferenci 21. října řekl, že ceremoniál bude odložen, pokud prezident nerozhodne jinak.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

MPA k jednáním o obsazení vedení Sněmovny

Interview ČT24, 20. října 2021

Pravděpodobná budoucí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v Interview ČT24 mluvila o budoucím, ale také minulém obsazení místopředsednických křesel ve Sněmovně. V naší analýze jsme se tak vrátili do 90. let...