Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Nemůžeme chudým vypnout elektřinu,“ říká Síkela. „Chceme pro ně speciální tarif.
Facebook, 8. února 2022
Energetika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Jozef Síkela v pořadu Otázky Václava Moravce opravdu prohlásil, že nelze vypínat energie těm lidem, kteří si je nebudou moct dovolit. Speciální tarify pro postižené domácnosti pak zmínil jako jedno z řešení, o němž vláda uvažuje.

Plné odůvodnění

Andrej Babiš ve svém videu mluví o vyjádřeních Jozefa Síkely v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT. Český ministr průmyslu a obchodu zde opravdu zmínil vypínání elektřiny, konkrétně 6. února 2022 prohlásil (video, čas 34:40): „Nelze těm lidem, kteří si nebudou moct ty energie dovolit, tu energii vypínat, to není možné v 21. století v Evropě (…).

V případě druhé citace o speciálních tarifech je už situace trochu složitější. Jozef Síkela v nedělní debatě mluvil o speciálním tarifu jako o jedné z možností, kterou vláda zvažuje. „Samozřejmě těch cest je více, vy můžete mít speciální tarify pro ty postižené domácnosti. Je to cesta, kterou některé státy šly. Je to taky model, na který se musíme podívat,“ uvedl tehdy Síkela (video, čas 35:06). Neřekl tedy, že chce speciální tarif přímo zavést, ale pouze ho zmínil jako jedno z potenciálních řešení. Výrok Andreje Babiše z tohoto důvodu hodnotíme jako pravdivý s výhradou.

Pro úplnost doplňme, že například server Seznam Zprávy o Síkelových vyjádřeních v České televizi informoval v článku s titulkem „Nemůžeme chudým vypnout elektřinu, říká Síkela. Chce pro ně speciální tarif“. Právě z článku Seznam Zpráv tedy Andrej Babiš ve videu nejspíš citoval. Podobnou zkratku v titulku pak použil i web Echo24.cz

Na závěr dodejme, že Andrej Babiš ve svém videu (čas 0:37) odsuzuje možnost speciálních tarifů pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou se slovy: „Trošku mimo pane ministře, vůbec tomu nerozumíte, jak byste ho chtěl udělat.“ Určitá forma speciálních tarifů pro chudší domácnosti v některých evropských zemích nicméně již delší dobu existuje. V Belgii funguje takzvaný „sociální tarif“, který dovoluje rodinám s nižšími příjmy využívat zvýhodněných cen energií. Podobný druh sociálního tarifu mají také v Řecku.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Andrej Babiš ve dvou minutách

Facebook, 8. února 2022

„Dejte lidem ty prachy!“ I takové výroky zazněly ve videu, které předseda hnutí ANO zveřejnil na sociálních sítích. My jsme se však v naší analýze zaměřili pouze na výroky faktické, a tak se například dozvíte, jak přistoupila m...