Alexandr Vondra
ODS

Alexandr Vondra

My jsme dneska slyšeli, že ti separatisté vlastně v Luhansku a Doněcku vyhlásili tu samostatnost nejenom nad tím teritoriem, které ovládají, ale i nad tím (...), které je za tou frontovou linií a které ovládá ukrajinská armáda do teďka. A slyšeli jsme dneska také odpoledne, že Vladimir Putin oznámil, že to ruské uznání vlastně je chápáno na obě ty oblasti.
Interview ČT24, 22. února 2022
Zahraniční politika,
Obrana, bezpečnost, vnitro,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vladimir Putin uznal nezávislost celého území Doněcké a Luhanské lidové republiky. Obě separatistické republiky si od svého vzniku v dubnu 2014 nárokují kompletní oblast Doněcka a Luhanska, z níž ke dni 21. února 2022 ovládaly pouze přibližně třetinu.

Plné odůvodnění

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí 21. února 2022 uznal nezávislost Doněcké lidové republikyLuhanské lidové republiky. Obě republiky vyhlásily nezávislost v dubnu 2014, a to na území celé Doněcké a Luhanské správní oblasti. 

22. února Vladimir Putin konkrétně uvedl, že Rusko uznalo všechny základní dokumenty obou republik, včetně jejich ústav. „A v ústavách jsou zapsány hranice v rámci Doněcké a Luhanské oblasti v době, kdy byly součástí Ukrajiny,“ upřesnil ruský prezident, jaké území považuje za nezávislé.

S vůdci obou separatistických republik Putin současně podepsal dohody, na jejichž základě vzápětí otevřeně vyslal ruskou armádu na jejich území.

Oblast ovládaná proruskými separatisty tvoří pouze třetinu nárokované rozlohy (viz mapa), zbytek byl před ruskou invazí 24. února 2022 ovládán ukrajinskými vládními silami. Putin tedy výše uvedenými akty uznává kompletní územní nároky separatistů.

Zdroj: ct24.cz

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Alexandr Vondra o Ukrajině v předvečer války

Interview ČT24, 22. února 2022

Putinův zlomový projev, v němž uznal nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky, byl předzvěstí invaze. Situaci na Donbase, ruské požadavky či vstup Ukrajiny do NATO rozebíral europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v rozhovoru...