Alexandr Vondra
ODS

Alexandr Vondra

Znamenalo by to (obsazení separatistických území na Donbase ruskou armádou, pozn. Demagog.cz) (...) loupež ukrajinského teritoria zcela v rozporu se závazky, které v roce 1994 podepsalo také Rusko a na jejichž základě vlastně se Ukrajina vzdala jaderných zbraní výměnou za zaručení územní celistvosti a integrity.
Interview ČT24, 22. února 2022
Zahraniční politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

V roce 1994 Ukrajina, Rusko, Velká Británie a USA podepsaly tzv. Budapešťské memorandum. V něm se Ukrajina zavázala vzdát se jaderných zbraní výměnou za to, že ostatní signatáři memoranda budou respektovat její územní celistvost a suverenitu.

Plné odůvodnění

Nejprve uveďme výrok do stručného historického kontextu. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se Ukrajina stala samostatnou republikou. Jaderný arzenál Sovětského svazu poté zůstal na území 4 nástupnických zemí – v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu a v Bělorusku. Ukrajina zdědila po Rusku nejvíce jaderných zbraní, a rázem se tak stala třetí zemí na světě z hlediska jejich počtu. Více jaderných zbraní měly jen USA a Rusko.

5. prosince 1994 v Budapešti podepsali (.pdf) ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský prezident Boris Jelcin, americký prezident Bill Clinton a britský premiér John Major memorandum o bezpečnostních zárukách.

V tomto Budapešťském memorandu se všechny čtyři státy zavázaly (.pdf, str. 169–170) zejména k tomu, že budou respektovat suverenitu Ukrajiny a její existující hranice, nepoužijí proti ní vojenskou sílu (s výjimkou sebeobrany nebo bude-li to v souladu s Chartou OSN) ani ekonomický nátlak. Podle memoranda pak všechny čtyři státy berou na vědomí, že se Ukrajina ve vymezeném čase vzdá všech svých jaderných zbraní. K tomu následně skutečně došlo a do konce roku 1996 (.pdf, str. 1) byl všechen jaderný arzenál odvezen z Ukrajiny do Ruska na rozebrání.

V době rozhovoru s Alexandrem Vondrou, tedy 22. února, již ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Zároveň rozhodl o vyslání vojáků na tato území. Vojenský útok proti celé Ukrajině tehdy ještě neproběhl. Pro kontext uveďme, že část Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny ovládají od roku 2014 proruští separatisté za podpory Ruska, ke které se Kreml sám přiznal.

Výrok Alexandra Vondry hodnotíme jako pravdivý. V Budapešťském memorandu z roku 1994, jehož signatářem se stalo i Rusko, se Ukrajina vzdala jaderných zbraní výměnou za respektování územní integrity. Vladimir Putin pak v roce 2022 oficiálně uznal separatistické republiky na území Ukrajiny a poslal tam vojenské síly, což je v rozporu s tímto závazkem. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Alexandr Vondra o Ukrajině v předvečer války

Interview ČT24, 22. února 2022

Putinův zlomový projev, v němž uznal nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky, byl předzvěstí invaze. Situaci na Donbase, ruské požadavky či vstup Ukrajiny do NATO rozebíral europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v rozhovoru...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů