Alexandr Vondra
ODS

Alexandr Vondra

(...) loni v létě, kdy Vladimir Putin publikoval historickou esej s titulem O jednotě Rusů a Ukrajinců, nebo tak nějak ten titulek zní, historická jednota Rusů a Ukrajinců.
Interview ČT24, 22. února 2022
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ruský Kreml na svých webových stránkách v červenci 2021 publikoval esej prezidenta Putina s názvem „O historické jednotě Rusů a Ukrajinců“, ve které vykresluje Ukrajince a Rusy jako jeden národ.

Plné odůvodnění

Na oficiálních webových stránkách Kremlu byla minulé léto, konkrétně 12. července 2021, skutečně zveřejněna esej s anglickým názvem „On the Historical Unity of Russians and Ukrainians“, volně přeloženo „O historické jednotě Rusů a Ukrajinců“.

Co se týče obsahu této eseje, ruský prezident Putin v ní prezentuje Ukrajince a Rusy jako příslušníky jednoho národa, mezi nimiž stojí umělá hranice. V textu argumentuje tím, že Rusy a Ukrajince v historii vždy rozdělovali jen jejich nepřátelé. Název Ukrajina se podle něj v historii používal ve staroruském významu slova okrajina, tedy okraj či pohraniční oblast, a není tedy označením pro stát. Ukrajina jako taková je pak dle jeho slov „produktem sovětské éry“. V textu také Vladimir Putin uvádí, že „skutečná suverenita Ukrajiny je možná pouze v partnerství s Ruskem.“

Tento dokument vykreslující Ukrajince jako pokrevní bratry Rusů už minulý rok budil obavy z možné invaze Ruska na Ukrajinu. Také Alexandr Vondra považuje (video, čas 4:43) vydání této publikace za jeden z prvních náznaků Putinova plánu „překreslovat mapu tak, jak se etablovala“ po konci studené války. Doplňme, že Alexandr Vondra varoval před počínáním ruského prezidenta Putina dlouhodobě, minulý rok ho například označil za „zabijáka“ či „ruského cara“. K ruskému útoku na Ukrajinu poté došlo dva dny po námi ověřovaném rozhovoru, ve čtvrtek 24. února.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Alexandr Vondra o Ukrajině v předvečer války

Interview ČT24, 22. února 2022

Putinův zlomový projev, v němž uznal nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky, byl předzvěstí invaze. Situaci na Donbase, ruské požadavky či vstup Ukrajiny do NATO rozebíral europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v rozhovoru...