Jan Lipavský
Piráti

Jan Lipavský

Ty informace od rakouského kancléře byly ve smyslu, že Putin mu víceméně opakoval ty stejné pohádky, které říkal například dnes na Rudém náměstí nebo v jiných svých projevech.
Události, komentáře, 9. května 2022
Zahraniční politika,
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Rakouský kancléř Nehammer po svém jednání v Moskvě uvedl, že Vladimir Putin opakoval svá stanoviska a vidění ruské invaze. Putin podle něj považuje válku za nezbytnou, nedůvěřuje mezinárodnímu společenství a Ukrajince obviňuje z genocidy. Obdobně se Putin vyjadřuje dlouhodobě.

Plné odůvodnění

Jan Lipavský mluví o vyjádřeních rakouského kancléře Karla Nehammera po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. To proběhlo 11. dubna v Rusku, trvalo hodinu a půl a Nehammer ho označil jako „velmi přímé, otevřené a tvrdé“. Putin podle něj opakoval svá stanoviska a vidění invaze na Ukrajinu.

O postojích Vladimira Putina a podrobnostech schůzky hovořil blíže v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC. „Nyní je ve své vlastní válečné logice. Myslí si, že válka je nezbytná pro bezpečnostní záruky Ruské federace. Nedůvěřuje mezinárodnímu společenství a obviňuje Ukrajince z genocidy v oblasti Donbasu,“ řekl (video, čas 4:32) o ruském prezidentovi Nehammer. Dodal (video, čas 5:01) ale, že si myslí, že Putin „je sice ve svém světě, ale ví, co se na Ukrajině děje“. Podle Nehammera také Vladimir Putin o válce stále mluvil jako o „vojenské operaci“ (video, čas 5:31).

Zmíněné postoje Vladimira Putina tak odpovídají tomu, jak se ruská propaganda vyjadřuje k agresi na Ukrajině i tomu, jak se k agresi prezident Putin vyjadřoval již v dřívějších projevech nebo v projevu na Rudém náměstí 9. května. Už 24. února, kdy oznámil zahájení invaze na Ukrajinu, označoval celý útok jen za „speciální vojenskou operaci“, Ukrajinu obviňoval z genocidy a NATO zase z podpory ukrajinských neonacistů. Během svého zhruba desetiminutového projevu na Rudém náměstí 9. května, tedy při oslavách konce druhé světové války, obvinil Vladimir Putin USA z podpory ukrajinských neonacistů a invazi na Ukrajinu označil jako „preventivní úder proti agresi“. Ruský útok zároveň popsal jako vynucené, včasné a jedině správné řešení“.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Ministr zahraničí o ruské pozici

Události, komentáře, 9. května 2022

Jan Lipavský byl hostem Událostí, komentářů 9. května, tedy v den dlouho očekávaného projevu Vladimira Putina. Narozdíl od jeho projevu se v naší analýze dozvíte, kdy a jak se Rusko zaručilo za ukrajinskou suverenitu a bezpečno...