Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Nyní připravujeme úsporný tarif na energie, který pomůže lidem překonat příští měsíce a příští zimu.
Twitter, 23. června 2022
Sociální politika,
Energetika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ministerstvo průmyslu a obchodu v době zveřejnění tweetu skutečně připravovalo úsporný energetický tarif. Ministr Jozef Síkela uvedl, že tarif bude platný nejpozději od začátku října letošního roku a lidem by měl na část spotřeby energií zajistit slevu 15 až 20 %.

Plné odůvodnění

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) již ke konci května v rozhovoru pro Právo uvedl, že se připravuje úsporný energetický tarif, na jehož základě by měla být část spotřeby energií levnější o 15–20 %. Jedním z cílů tarifu má být také motivace lidí k úspoře energií. Náklady státního rozpočtu pak Síkela odhadl na 16 až 24 miliard korun. Ministr průmyslu a obchodu také řekl, že tarif bude platný od září, nejpozději od začátku října.

Ve čtvrtek 9. června pak Jozef Síkela na twitteru uvedl, že vláda tento úsporný energetický tarif projedná 22. června. Podle Síkely by měl tarif platit celou nadcházející topnou sezonu, „případně i déle podle aktuální situace“. 15. června pak Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo návrh zákona, který by úsporný tarif zavedl v praxi. Přesné podmínky čerpání tarifu mají být stanoveny nařízením vlády.

Dodejme, že vláda 22. června – tedy až po zveřejnění tweetu premiéra Fialy – úsporný tarif schválila. Jozef Síkela na tiskové konferenci uvedl, že vláda na pomoc pro domácnosti a firmy v příští topné sezóně vyhradí celkově 66 miliard korun, na úsporný tarif pro domácnosti by přitom mělo směřovat přibližně 27 miliard korun. Přesnou částku, kterou vláda poskytne, však určí až vládní nařízení, které by mělo být vydané „v příštích týdnech“. Podle ministra Síkely by malé domácnosti mohly ušetřit řádově tisíce korun, velké domácnosti s větší spotřebou pak částku blížící se deseti tisícům korun ročně.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Fialův dvojznačný tweet

Twitter, 23. června 2022

"Výrazně jsme zvýšili množství domácností, které mají nárok na sociální dávky," uvedl premiér Petr Fiala na twitteru. Nejen nás tento výrok zaujal, a tak jsme se na něj i na zbytek tweetu podívali podrobněji.