Danuše Nerudová

Danuše Nerudová

(Prezident, pozn. Demagog.cz) předložil jméno nového ústavního soudce a Senát mu ho neschválil.
E15, 21. listopadu 2022
Prezidentské volby 2023,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Danuše Nerudová pravděpodobně poukazuje na prozatím poslední návrh prezidenta Miloše Zemana na jmenování nového ústavního soudce, a to konkrétně Petra Poledníka, kterého prezident nominoval na jaře letošního roku. Senát tuto nominaci v květnu skutečně neschválil.

Plné odůvodnění

Předně uveďme, že podle Ústavy jmenuje soudce Ústavního soudu prezident republiky „se souhlasem Senátu”. Danuše Nerudová ve svém výroku pravděpodobně odkazuje na prozatím poslední návrh prezidenta Miloše Zemana, kterým na jaře 2022 do této funkce nominoval Petra Poledníka. Ten měl nahradit Kateřinu Šimáčkovou, která se 10. prosince 2021 vzdala svého mandátu. Senát prezidentovu nominaci 11. května 2022 skutečně odmítl

Není to poprvé, kdy Senát Miloši Zemanovi neodsouhlasil návrh na soudce Ústavního soudu, dříve se tak stalo roku 2019 v případě Aleše Gerlocha, roku 2014 v případě Jiřího Nykodýma a roku 2013 v případě Jana Sváčka a Miloslava Výborného.

Doplňme, že návrhy Miloše Zemana v tomto ovšem nejsou ničím výjimečné, předchozímu prezidentovi Václavu Klausovi Senát zamítl dokonce devět nominací na post ústavního soudce. Jmenovitě šlo o Vladimíra Balaše, Václava Pavlíčka, Kláru Samkovou, Aleše Pejchala (kterého Václav Klaus navrhl do funkce dvakrát), Milana Galvase, Jaroslavu Novotnou, Jana Sváčka a Zdeňka Koudelku. Václavu Havlovi Senát všechny kandidáty schválil, ovšem před vznikem Senátu došlo k odmítnutí Ireny Pelikánové a Ivana Průši ze strany Poslanecké sněmovny.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Danuše Nerudová, kandidátka na prezidentku

E15, 21. listopadu 2022

V naší nejnovější analýze faktických výroků jsme se zaměřili na prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou a její rozhovor pro web E15, ve kterém mluvila mj. o věkové hranici odchodu do důchodu. Můžete se tak dočíst, jak je to v...