Miloš Vystrčil
ODS

Miloš Vystrčil

Kam (na jednání Komise pro spravedlivé důchody) teda mimochodem paní ministryně (Schillerová, pozn. Demagog.cz) nechodila.
Partie Terezie Tománkové, 12. února 2023
Sociální politika,

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Zkrácené odůvodnění

Alena Schillerová nebyla členem Komise pro spravedlivé důchody, která zasedala v době, kdy byla ministryní financí. Jednání komise se tak ani pravidelně nemohla účastnit. Zmiňme, že resort financí na schůzích zastupovala Marie Bílková, která se v létě 2020 na MF stala náměstkyní.

Plné odůvodnění

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v kontextu hovoří o navyšování věku odchodu do důchodu. Konkrétně uvedl, že si neumí představit, že by se důchodový věk zvýšil plošně všem zaměstnancům. Proti zvyšování věkové hranice pro některé profese se však nevymezil a dodal, že „je tam potenciál pro zvýšení v některých případech“ (video, čas 20:27–⁠21:51). Dále zmiňuje také Komisi pro spravedlivé důchody, na jejíž jednání Alena Schillerová podle něj nechodila.

Komise pro spravedlivé důchody (KSD) vznikla v lednu 2019 s cílem zajistit udržitelný důchodový systém, který by zaručoval „důstojné a spravedlivé důchody“. Její složení představila tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v tiskové zprávě ze 30. ledna 2019 (.pdf), ve které mj. stálo, že komise bude sdružovat zástupce „všech parlamentních politických stran, sociálních partnerů, akademické veřejnosti a dalších relevantních zájmových skupin a proseniorských organizací“ (.pdf, str. 1).

Alena Schillerová, která v té době zastávala funkci ministryně financí, mezi členy komise uvedena nebyla (.pdf, str. 2–⁠3). Její schůze tak ani pravidelně navštěvovat nemohla. Z jednacího řádu KSD totiž vyplývá, že se jednání mohli účastnit pouze členové komise (v případě absence jejich zástupci), a také ministryně práce a sociálních věcí. Předseda Komise pak podle tohoto řádu „může na návrh Komise v případě potřeby přizvat na jednání další osoby, jejichž účast považuje za nutnou a prospěšnou. Ministryně práce a sociálních věcí může na jednání přizvat další osoby bez omezení.“

Dodejme, že Ministerstvo financí v KSD zastupovala Marie Bílková (.pdf, str. 3), která se na prvním zasedání komise v únoru 2019 stala její místopředsedkyní a v létě 2020 i náměstkyní na resortu financí. Alena Schillerová pak činnost důchodové komise, jejíž poslední zasedání proběhlo v listopadu 2020, opakovaně kritizovala (video, čas 3:57).

Na závěr shrňme, že tehdejší ministryně financí Schillerová se jednáních Komise pro spravedlivé důchody skutečně neúčastnila, důvodem byl nicméně fakt, že nebyla jejím stálým členem, a schůzí se tak ani účastnit nemohla. Výrok Miloše Vystrčila proto hodnotíme jako zavádějící.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Důchodová reforma pohledem vlády a opozice

Partie Terezie Tománkové, 12. února 2023

Po prezidentských volbách se roztrhl pytel s návrhy reforem, vláda mj. zvažuje i úpravu důchodového systému, včetně důchodového věku. Právě o tom byla řeč v nedělní Partii Terezie Tománkové. Výroky Miloše Vystrčila a Aleny Schi...