Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Povídal (Petr Pavel, pozn. Demagog.cz), že nemůže být referendum, protože občané nejsou ještě vyzrálí.
Právo, 18. února 2023
Prezidentské volby 2023,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Podle Petra Pavla lidem chybí dostatečné zkušenosti pro rozhodování ve všeobecném referendu a nejsou na něj připraveni. Zkušenosti by dle jeho slov měli občané získat v lokálních referendech.

Plné odůvodnění

Andrej Babiš svým výrokem poukazuje na prezidentskou debatu, kterou odvysílala CNN Prima News 25. ledna letošního roku. Účastníky debaty byli oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola prezidentských voleb, tedy Petr Pavel a Andrej Babiš.

Petr Pavel na dotaz moderátorky, zdali by Česko mělo přijmout zákon, který umožňuje všeobecné referendum, odpověděl (video, 40:26): „Dokud nebudeme mít dostatečně vytvořené podmínky a lidi připravené na rozhodování v referendu, pak bych to viděl jako možné riziko, protože ta kultura u nás není. Místní referenda určitě ano, pojďme si to na nich vyzkoušet a potom udělejme zákon o všeobecném referendu. My nejsme Švýcarsko, které by zkušenost s referendem mělo dlouhodobou. Viděli jsme například u Brexitu, jak to může být velice ošemetné.“

Byť Petr Pavel nemluvil o nedostatečné vyzrálosti občanů, v souvislosti se zákonem o celostátním referendu se skutečně vyjádřil v tomu smyslu, že lidé zatím na rozhodování v referendu nejsou připraveni. Zkušenosti by podle něj měli získat v lokálních referendech. Uvedl také, že všeobecné referendum vidí jako možné riziko, dokud se pro něj nevytvoří dostatečné podmínky. Výrok Andreje Babiše tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Babišovy křivdy a kritika vlády

Právo, 18. února 2023

Andrej Babiš si po prohraných volbách dal "mediální detox", v rozhovoru pro deník Právo se ale vrátil v plné formě a slíbil, že koalice bude mít ve Sněmovně peklo. V podobném duchu se nesly také jeho další výroky, z nichž 29 vá...