Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Nejdřív jim (vláda důchodcům, pozn. Demagog.cz) sebrali část slevy na jízdné (klesla ze 75 na 50 procent), nejsou schopni zajistit léky, chtějí je dokonce zdražit zvýšením DPH.
Právo, 18. února 2023
Zdravotnictví,
Ekonomika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vláda snížila slevu na jízdné ze 75 % na 50 % s platností od dubna 2022. Ministerstvo zdravotnictví se potýká s problémem zajišťování dostatku léků, byť se situace dle resortu stabilizuje. Vláda také zvažuje změnu snížené sazby DPH, která by opravdu vedla ke zdražení léků.

Plné odůvodnění

Snížení slev na jízdné

Slevu na jízdně v hromadné dopravě ve výši 75 % schválila vláda Andreje Babiše v březnu 2018. Původně měla začít platit již během června, nakonec však začala platit až od 1. září 2018. Sleva byla podle Ministerstva dopravy zavedena, aby pomohla skupinám lidí s nižšími příjmy, které mají omezenou možnost využívat hromadnou dopravu, a tím pádem jim umožnit častější cestování vlaky a autobusy. Těmito skupinami jsou dle ministerstva lidé starší 65 let a také studenti do 26 let. Vláda Petra Fialy slevu na jízdné snížila z původních 75 % na 50 % v lednu minulého roku s platností od 1. dubna 2022.

Redukci slev pro studenty do 26 let a seniory starší 65 let Ministerstvo dopravy zdůvodnilo nutností vypořádat se s náročnou ekonomickou situací. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) loni na jaře uvedl, že „potřebujeme krotit obrovský státní dluh, mírnit inflaci, snižovat provozní výdaje státu“. Podle resortu dopravy má snížení slevy na jízdné přinést úsporu 1,9 miliardy korun ročně.

Nedostatek léků

Během minulého roku došlo nejen na českém, ale i na celoevropském trhu k nedostatku některých léků. Jedná se zejména o antibiotika, léky pro děti na srážení horečky nebo o nejprodávanější léčebné přípravky jako Panadol a Ibalgin. S nedostatkem léčiv se potýkají i ostatní evropské státy.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který dostupnost léčiv denně monitoruje, zveřejnil již v září 2022 důvody potenciálních nedostatků léků na trhu, přičemž hlavní příčinou byly problémy v dodavatelských řetězcích. SÚKL mezi další možné důvody zařadil mj. i zvýšený prodej. Podle ředitelky ústavu Ireny Storové jsou právě zvýšený prodej (způsobený vysokou nemocností) a výpadky dodávek příčinami nedostatku léků.

V oblasti zajišťování léků zřídilo Ministerstvo zdravotnictví v prosinci 2022 pracovní skupinu pro dostupnost léků pod vedením náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka. Skupina má za úkol řešit situaci na trhu s léčivy a je složená ze zástupců ministerstva, SÚKL, České lékárnické komory (ČLnK) a distributorů léčiv (AVEL). První jednání pracovní skupiny se uskutečnilo 4. ledna 2023.

Vedle zřízení pracovní skupiny schválilo Ministerstvo zdravotnictví v průběhu ledna 2023 opatření k mimořádným dodávkám antibiotik z ostatních členských států EU. Ministerstvo v únoru letošního roku uvedlo, že se situace na trhu s léčivy postupně stabilizuje. Podle resortu „v meziročním srovnání bylo letos od začátku roku v lékárnách vydáno o bezmála 300 tisíc balení antibiotik více než v roce 2022, což představuje meziroční nárůst o 54 %“.

Dodejme, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se za nedostatek léků omluvil. Resort zdravotnictví chce do mezirezortního připomínkového řízení poslat novelu zákona o léčivech, která by měla mít mj. za „cíl stanovit výrobcům léčiv povinnost zajistit, po oznámení výpadku, pro české pacienty dodávky odpovídající spotřebě na 1–2 měsíce“.

DPH na léky

Vláda zvažuje změnu daně z přidané hodnoty (DPH), která by spojila dvě snížené sazby (v současnosti 10 a 15 %) do jedné ve výši 13 nebo 14 %. Zvýšená daň by automaticky navýšila cenu produktů, kterých se nyní týká 10% sazba. Mezi ty patří právě léky nebo stravovací a ubytovací služby, které by se tak kvůli zvýšení DPH zdražily.

Doplňme, že podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by tento krok vedl ke zjednodušení daňového systému. Upozornil nicméně, že se jedná pouze o odhady a je nutné počkat, než expertní skupiny dopad změn propočítají.

Závěr

Ve svém výroku Andrej Babiš správně uvádí, že současná vláda snížila lidem v důchodovém věku slevu na jízdné ze 75 na 50 %. Vláda také zvažuje změnu snížené sazby DPH, kvůli které by mohly léky skutečně zdražit. S nedostatkem léčiv se pak Ministerstvo zdravotnictví potýká již od minulého roku, provedlo ovšem několik kroků, které situaci postupně stabilizují. Výrok Andreje Babiše proto hodnotíme jako pravdivý s výhradou.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Babišovy křivdy a kritika vlády

Právo, 18. února 2023

Andrej Babiš si po prohraných volbách dal "mediální detox", v rozhovoru pro deník Právo se ale vrátil v plné formě a slíbil, že koalice bude mít ve Sněmovně peklo. V podobném duchu se nesly také jeho další výroky, z nichž 29 vá...