Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Od 1. června jim (důchodcům, pozn. Demagog.cz) vezmou 1 000 Kč měsíčně u průměrného důchodu proti tomu, co by měli podle valorizačního vzorečku dostat. (...) Ten zákon chtějí teď změnit.
Právo, 18. února 2023
Sociální politika,
Ekonomika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vláda skutečně schválila legislativní návrh, který upravuje valorizační mechanismus tak, že průměrný důchod by se při červnové valorizaci zvýšil o 760 Kč namísto 1 770 Kč, o které by se důchody zvýšily při zachování současných podmínek.

Plné odůvodnění

Andrej Babiš zde mluví o úpravě parametrů valorizace důchodů, která ovlivňuje jejich zvyšování. Na základě zákona o důchodovém pojištění se důchody pravidelně zvyšují vždy od 1. ledna, přičemž jejich zvýšení se odvíjí od růstu spotřebitelských cen (tedy inflace) a růstu mezd.

Zákon také stanovuje podmínky pro mimořádnou valorizaci penzí. K té se přistupuje v případě, kdy růst indexu spotřebitelských cen (domácností celkem, případně domácností důchodců) dosáhl alespoň 5 % oproti měsíci, který byl zohledněn předchozí valorizací. Zásluhový díl penze (tedy procentní výměra důchodu) se pak navyšuje o tolik procent, o kolik ve sledovaném období vzrostly ceny.

Uvedenou 5% hranici přesáhla inflace v lednu, a to dokonce už za jediný měsíc. Podle současného znění zákona by tak mělo k mimořádné valorizaci dojít po pěti měsících, tedy v červnu 2023. Index spotřebitelských cen domácností důchodců se za období, z něhož má červnová valorizace vycházet, konkrétně zvýšil o 11,5 % (.doc, str. 1). Dle současné zákonné úpravy by tak měl průměrný důchod v červnu vzrůst o 1 770 Kč.

Vláda se však v polovině února shodla (.pdf, str. 1) na úpravě parametrů valorizace důchodů, která by se měla promítnout právě v červnové valorizaci. V červnu by tedy podle vládního plánu vzrostl průměrný měsíční důchod jen o 760 Kč (.doc, str. 4), což je tedy skutečně o 1 010 Kč méně, než jaký by měl být nárůst podle současných pravidel daných zákonem o důchodovém pojištění.

„Kdybychom nechali tento mechanismus v původní podobě, tak by to znamenalo, že bychom v červnu v rámci letošního roku zvýšili výdaje na důchody částkou 34,4 miliardy korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun. To znamená, že bychom trvale zvýšili výdaje ze státního rozpočtu v objemu skoro 94 miliard korun,“ zdůvodňoval (video, čas 2:11) rozhodnutí vlády na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vládní návrh, kterým by došlo k úpravě červnové valorizace penzí (.docx, str. 2–3), kritizuje zejména opozice, ale také někteří ekonomové. „Považuji to za naprostou nehoráznost. Důchodci potřebují každou korunu, takže zásadně odmítáme, aby vláda přenášela problémy na občany, kteří se nemohou bránit,“ uvedla pro server Novinky.cz předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

20. února schválila zmiňovanou úpravu valorizace vláda. Návrh následně zamířil do Poslanecké sněmovny, která o něm začala jednat 28. února. Již před začátkem schůze však opoziční strany dávaly najevo, že se návrh chystají obstruovat, přičemž předseda SPD Tomio Okamura na schůzi řečnil sedm hodin.

Vláda 15. února oznámila, že se dohodla na úpravě parametrů pro mimořádné červnové navýšení penzí, prostřednictvím které by snížila valorizaci průměrného důchodu o přibližně 1 000 Kč oproti současným zákonným pravidlům. Návrh novely zákona Fialův kabinet schválil 20. února, na konci února jej začala projednávat Poslanecká sněmovna. Aby se tato legislativní změna týkala červnové valorizace důchodů, musí ke schválení celé novely dojít do 22. března (.doc, str. 4). Pokud by Sněmovna návrh nestihla projednat, stále bude platit mimořádná valorizace v současně platné zákonné podobě.

Vláda tedy skutečně navrhla úpravu mimořádné valorizace, která by znamenala červnové zvýšení důchodů jen o 760 Kč namísto 1 770 Kč, o které by se důchody zvýšily za současných podmínek. Výrok Andreje Babiše tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Babišovy křivdy a kritika vlády

Právo, 18. února 2023

Andrej Babiš si po prohraných volbách dal "mediální detox", v rozhovoru pro deník Právo se ale vrátil v plné formě a slíbil, že koalice bude mít ve Sněmovně peklo. V podobném duchu se nesly také jeho další výroky, z nichž 29 vá...