Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Fiala slíbil – ušetřím 100 miliard, pak 70.
Právo, 18. února 2023
Ekonomika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Petr Fiala ještě před volbami v roce 2021 sliboval ušetření 100 miliard korun každým rokem. Stejný slib zopakoval i po volbách. O rok později už mluvil pouze o ušetření 70 miliard korun, o které se podle něj mají snížit státní výdaje.

Plné odůvodnění

Premiér Petr Fiala ještě před sněmovními volbami v říjnu 2021 tvrdil, že by jeho koalice chtěla ušetřit každým rokem 100 miliard korun. Naznačoval, že se jedná pouze o 6 procent výdajů státního rozpočtu, které by podle něj šlo snadno ušetřit. Podobné tvrzení zopakoval i v říjnu po vyhraných volbách, kdy řekl: „Dal bych každému ministrovi za úkol, aby ve svém resortu našel provozní úspory ve výši šesti procent. Kdybychom tyto úspory měli, tak jsme schopni ten deficit rozpočtu skoro o 100 miliard snížit.“ Podle něj bylo přitom možné snížit státní výdaje bez zvyšování daní. Dodejme, že předseda vlády tato slova pronesl ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

O rok později byla situace už jiná. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v listopadu 2022 řekl, že chce ušetřit 71 miliard Kč. Zároveň ale upozornil, že se nejedná o závazek vlády, ale o jeho ideální představu, se kterou vstupuje do jednání. Schodek by se tak snížil o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP).

Premiér Fiala poté ušetření 70 miliard korun slíbil ve svém novoročním projevu. Prvního ledna letošního roku konkrétně uvedl, že „ministr financí připravuje návrh, jak snížit výdaje státu o 70 miliard korun. Tyto úspory by ale neměly zasáhnout naši armádu, výstavbu nových silnic a železnic, ani vzdělávání našich dětí.“

Po bilanční návštěvě Ministerstva financí Petr Fiala 16. února 2023 řekl, že se vláda bude snažit snížit deficit státního rozpočtu pro příští rok o 70 mld. Vláda prý chce upravit daně, ale zároveň nezvyšovat celkové daňové zatížení. Zároveň chce upravit důchodový systém a snížit počet státních zaměstnanců. Předseda vlády i šéf resortu financí nicméně upozornili, že se jedná pouze o předběžné návrhy, protože vládní koalice zatím žádné opatření neschválila. V dubnu tohoto roku by mělo být podle předsedy vlády zřejmé, kde bude vláda hledat ve státním rozpočtu úspory. 

Petr Fiala tedy v minulosti sliboval ušetření 100 miliard korun, a to navíc každým rokem. V současné době však hovoří o snížení výdajů státního rozpočtu o 70 mld. Výrok Andreje Babiše proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Babišovy křivdy a kritika vlády

Právo, 18. února 2023

Andrej Babiš si po prohraných volbách dal "mediální detox", v rozhovoru pro deník Právo se ale vrátil v plné formě a slíbil, že koalice bude mít ve Sněmovně peklo. V podobném duchu se nesly také jeho další výroky, z nichž 29 vá...