Jiří Horák
KDU-ČSL

Jiří Horák

Finsko má stovky kusů dělostřelecké techniky, více než 200 tanků a 700 tisíc záložních vojáků.
Týdeník FORUM, 13. dubna 2023
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Dělostřelectvo Finska opravdu disponuje stovkami kusů techniky, jeho pozemní síly se pak skládají z 239 tanků. V zemi navíc stále platí povinná vojna, v případě potřeby jsou tak Finové schopni povolat dokonce až 900 tisíc občanů ze zálohy.

Plné odůvodnění

Poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL) se vyjádřil ke složení finské armády v souvislosti se vstupem Finska do Severoatlantické aliance (NATO). Poukazuje na to, že Finsko bude významnou posilou, která výrazně přispěje k bezpečnosti celé Evropy.

Podle washingtonského Wilson Center je finské dělostřelectvo nejsilnější v západní Evropě, zahrnuje asi 700 houfnic, 700 minometů a přibližně 100 raketometů. Na území Finska se také nachází největší dělostřelecký výcvikový prostor v západní Evropě Rovajärvi

Česká televize uvádí, že pozemní finské síly disponují 239 tanky. Finská armáda na svých stránkách informuje, že má ve výbavě 200 hlavních bitevních tanků, z nichž sto kusů jsou německé tanky Leopard 2A6 a dalších sto kusů pak Leopard 2A4.

Finsko po studené válce nezrušilo povinnou vojenskou službu. Ženy mohou sloužit dobrovolně, muži ve věku 18–28 let musí na vojně strávit buď šest, devět, nebo dvanáct měsíců. Armádní výcvik si však mohou nahradit civilní službou. Finové ročně v osmi armádních jednotkách vycvičí kolem 20 tisíc branců, kteří se následně stanou součástí vojenských záloh. Podle tamního ministerstva obrany záložní síly čítají přibližně 900 tisíc občanů ve vojenské záloze. Server Aktuálně.cz v květnu 2022 uvedl, že vojenský výcvik má 700 tisíc obyvatel Finska.

Finsko tedy skutečně disponuje stovkami kusů dělostřelecké techniky, jak uvádí poslanec Horák. Ve své výbavě má také více než 200 tanků. Občanů připravených k boji, kteří prošli vojenským výcvikem, je pak přibližně 900 tisíc. Údaj zmíněný Jiřím Horákem se tedy nevejde do naší 10 % odchylky. Horák nicméně poukazuje na to, že je finská armáda početná, využívá údaj z Aktuálně.cz a v dalších číslech se nemýlí. Výrok proto hodnotíme jako pravdivý s výhradou.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Finsko v NATO

Týdeník FORUM, 13. dubna 2023

V naší nové analýze jsme se zaměřili na výroky poslance KDU-ČSL Jiřího Horáka, který v rozhovoru pro Týdeník FORUM mj. mluvil o tom, jaký vliv bude mít vstup Finska do NATO na obranyschopnost Aliance.