Pavel Blažek
ODS

Pavel Blažek

U některých věcí jsme říkali, že je neuděláme, a podle okolností se stanou. Typicky je to ta daň z nemovitosti. (...) Ano, říkali jsme to jinak a bude se to dít takto.
Mladá fronta DNES, 18. května 2023

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Koalice Spolu před volbami slibovala, že nezvýší žádné daně. Nynější ministr financí navíc odmítal zvýšení daně z nemovitosti. V rámci konsolidačního balíčku však vláda navrhuje některé daně zvýšit – jde např. právě o daň z nemovitosti nebo o daň z příjmů právnických osob.

Plné odůvodnění

Minulá vyjádření ohledně daní

Koalice Spolu před volbami do Poslanecké sněmovny uskutečněnými v říjnu 2021 slibovala, že nezvýší daně. Takový závazek zveřejnila např. v květnu 2021. V srpnu 2021 pak nynější ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na svém facebooku sdílel příspěvek, ve kterém se vymezoval proti zvyšování daně z nemovitosti. V komentáři k příspěvku tehdy napsal: „Nápad na zvýšení daně z nemovitostí je opravdu nebezpečný. (…) To není správná cesta. My naopak chceme digitalizaci, zjednodušení stavebního řízení a nízké daně.“

Sama ODS na svém facebookovém účtu o několik týdnů dříve zveřejnila příspěvek s podobně odmítavým vyjádřením Zbyňka Stanjury. Citovala zde jeho slova: „Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům. Nebo provozovnu, kde podnikají, aby uživili sebe a rodinu. Zvyšování daně z nemovitosti nepřipustíme.“ V květnu 2022 pak ODS opět zopakovala svůj závazek nezvyšovat daně. Stejně se tehdy vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS).

Také v listopadu 2022 předseda vlády řekl, že vláda neplánuje zvyšovat daně. Stejný postoj měl na začátku letošního ledna, kdy opět zdůraznil, že daně zvyšovat nechce. Vláda dle něj měla hledat úspory jinde, především na výdajové straně státního rozpočtu. Dodejme, že později Fiala přiznal, že vláda zvažuje změnu daně z přidané hodnoty (DPH) a ministr Stanjura následně v březnu 2023 řekl, že daň z nemovitosti by se podle něj mohla zvýšit až dvojnásobně.

Konsolidační balíček

Kabinet Petra Fialy 11. května představil konsolidační balíček, který má za cíl snížit deficit státního rozpočtu. Jeden z návrhů se týká právě zvýšení daně z nemovitosti (.pdf, str. 6), která by se mohla podle nových pravidel až zdvojnásobit v závislosti na lokalitě. Rozhodnutí vláda odůvodňuje mj. dlouhodobě nízkou sazbou daně v rámci mezinárodního srovnání (.pdf, str. 6–7).

Konsolidační balíček obsahuje i další návrhy týkající se daňové zátěže – např. zvýšení daně z příjmů právnických osob z 19 % na 21 % (.pdf, str. 5). Dále by se měla zvýšit daň z tabákových výrobků, hazardních her nebo lihu (str. 10, 11, 12). Vláda dále připravuje řadu úprav daňových výjimek u daně z příjmů fyzických osob. Jedná se např. o snížení slevy na dani na manželku, zrušení slevy na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení nebo zrušení slevy na dani na studenta (.pdf, str. 7–8). Celkově by se dle konsolidačního balíčku mělo zrušit 22 daňových výjimek.

Závěr

Vláda, potažmo koalice Spolu, v minulosti slibovala, že nezvýší daně. Sama ODS a také ministr financí Zbyněk Stanjura navíc před sněmovními volbami odmítali zvýšení daně z nemovitosti. V letošním květnu však vláda představila konsolidační balíček, ve kterém mj. navrhuje zvýšit daň z nemovitosti. Kromě ní plánuje zvýšit také daň z příjmů právnických osob nebo daň z tabákových výrobků, a rovněž navrhuje zrušit některé daňové výjimky. Výrok z těchto důvodů hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Pavel Blažek o vládním balíčku

Mladá fronta DNES, 18. května 2023

„Fiala nelhal. Jen říkal něco, co nemohl udělat.“ Rozhovor ministra spravedlnosti Pavla Blažka pro MF DNES s tímto titulkem nás pochopitelně zaujal, a tak jsme se v naší nejnovější analýze zaměřili na faktické výroky, kterými P...