Pavel Blažek
ODS

Pavel Blažek

Mirek Topolánek kdysi řekl, že se pravice dobývá od středu.
Mladá fronta DNES, 18. května 2023
Vnitrostranická politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Mirek Topolánek jako předseda ODS zdůrazňoval, že strana musí oslovovat i středové voliče a rozšiřovat voličský záběr, což se dle jeho slov občanským demokratům v době jeho předsednictví dařilo.

Plné odůvodnění

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) argumentuje, že se ODS musela posunout trochu do středu, aby si udržela voliče. Podle Blažka panuje jiná politická situace než v minulosti, není proto možné, aby ODS byla stranou „výsostně pravicových“ hodnot, pokud chce ve volbách víc uspět. Právě v této spojitosti Blažek odkazuje na slova expředsedy ODS Mirka Topolánka, který podle něj řekl, že se „pravice dobývá do středu“. V rámci našeho odůvodnění se proto zaměříme na to, zda se takto Mirek Topolánek skutečně vyjadřoval.

Mirek Topolánek předsedal ODS v letech 2002 až 2010. Právě pod jeho vedením získali občanští demokraté v roce 2006 největší počet hlasů ve sněmovních volbách v historii strany. Post premiéra ČR Topolánek zastával mezi lety 20062009. V září 2006 nejdříve vytvořil menšinovou vládu ODS, která nicméně nezískala důvěru Sněmovny, na začátku roku 2007 poté vznikl kabinet složený z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Topolánkova vláda čelila ze strany některých členů ODS kritice za nedostatečné prosazování pravicových hodnot (.pdf, str. 34) a za posun do politického středu. S tehdejším vývojem nesouhlasilo (.pdf, str. 34) především konzervativní křídlo strany v čele s tehdejším prezidentem republiky Václavem Klausem. Právě posun strany do středu politického spektra byl mj. jeden z důvodů, proč Klausroce 2008 ODS opustil a vzdal se funkce jejího čestného předsedy. Doplňme, že Václav Klaus kritizoval např. také „zezelenání“ strany v oblasti ekologických otázek.

Projev z roku 2006

Na kongresu ODS v listopadu 2006 Topolánek zmiňoval např. to, že podle něj oproti dřívějšku ODS častěji vyjadřují podporu i manuálně pracující lidé. „Po červnových volbách jsem si na setkáních s lidmi fyzicky uvědomil jednu nenápadnou, ale podstatnou změnu. Ruku mi poprvé ve větší míře tiskli lidé s pevnou, mozolnatou dlaní. Dávno nejsme a nebudeme pouze stranou podnikatelů a bílých límečků,“ řekl tehdy Topolánek a dodal, že se ODS podařilo získat voliče, kteří občanské demokraty dříve nevolili.

Podle Mirka Topolánka tehdejší úspěch strany ve sněmovních volbách stál „na schopnosti integrovat středopravé politické spektrum“. Podle jeho slov v sobě ODS spojovala „všechny tři klasické proudy politického myšlení: liberální (či libertariánský), konzervativní a křesťansko-demokratický“, díky čemuž dokázala oslovit „široké publikum“.

Pro úplnost doplňme, že Topolánek tehdy zároveň uváděl, že strana nezměnila své hodnoty, ale spíše způsob jejich prezentace. Dále k tomu mj. řekl: „Učinili jsme tyto naše hodnoty široce přijatelné. (…) Dnes se potvrzuje, že nemusíme slevovat z našich zásad, nemusíme se rozkračovat do středu. Pokud umíme naše liberálně-konzervativní hodnoty dobře vysvětlovat (…), nemůžeme prohrávat!“

Projev z roku 2008

O oslovování voličů středu poté Mirek Topolánek mluvil i na sjezdu strany v roce 2008. „Pokud chceme vyhrávat volby, nemůžeme se soustředit pouze na pravicové voliče. Musíme masivně oslovit i střed. Tomu musí odpovídat i náš program a forma jeho komunikace,“ uvedl ve svém tehdejším projevu. Současně zmínil, že ODS podle něj musí zůstat pevná ve svých ideálech.

„Pokud má mít pravice v České republice slušnou perspektivu, musíme umět trvale rozšiřovat náš voličský záběr a udržovat si velký koaliční potenciál. Jako se nám to dařilo uplynulých šest let. (…) Obavy, že přijdeme o svůj pravicový charakter, nejsou na místě,“ řekl tehdy Topolánek před svými spolustraníky. Dále mluvil např. o tom, že údajný posun ke středu „je optický klam“ daný potřebou dvou hlavních soutěžících stran oslovovat středové voliče, kteří se podle něj neumí rozhodnout mezi levicí a pravicí. „Středový potenciál bude kořistí pro vítěze zleva či zprava, ne šancí pro nějakou silnou, ‚středovou‘ stranu,“ uváděl k tomu Topolánek.

Závěr

Mirek Topolánek v době, kdy byl předsedou ODS, mluvil o tom, že se občanští demokraté nemají soustřeďovat pouze na pravicové voliče, ale „masivně oslovit i střed“. Tomu by podle jeho slov měl odpovídat i program ODS a především způsob, jakým ho strana představuje lidem. Dále např. řekl, že pokud má mít pravice v ČR budoucnost, musí rozšiřovat svůj voličský záběr, což se dle něj ODS v minulosti dařilo. Lze tedy skutečně říci, že Topolánek mluvil o tom, že se ODS podařilo oslovovat středové voliče, jak uvádí Pavel Blažek. Z těchto důvodů hodnotíme výrok jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Pavel Blažek o vládním balíčku

Mladá fronta DNES, 18. května 2023

„Fiala nelhal. Jen říkal něco, co nemohl udělat.“ Rozhovor ministra spravedlnosti Pavla Blažka pro MF DNES s tímto titulkem nás pochopitelně zaujal, a tak jsme se v naší nejnovější analýze zaměřili na faktické výroky, kterými P...