Karel Havlíček
ANO

Karel Havlíček

Na první pohled je to (ODS, pozn. Demagog.cz) strana liberálně konzervativní. Aspoň to o sobě sama říká.
Deník N, 3. září 2023
Vnitrostranická politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

ODS se skutečně prezentuje jako liberálně konzervativní strana. Mluví tak o ní i její členové, např. ministr dopravy Martin Kupka, Bohuslav Svoboda, či předseda vlády Petr Fiala.

Plné odůvodnění

Poslanec Karel Havlíček v kontextu výroku kritizuje ODS za to, že o sobě tvrdí, že je liberálně konzervativní, ale ve skutečnosti se podle něj „chová aktivisticky, progresivisticky a přebírá hodnoty“ TOP 09 či Pirátů.

ODS sama sebe na svých stránkách nazývá liberálně konzervativní stranou. Jako své základní principy, které prosazuje, potom uvádísvobodu jednotlivce, vládu práva a volný trh“, a dále také „soukromé vlastnictví, nízké daně, podnikavost, solidaritu zodpovědných, snižování byrokracie, malý a bezpečný stát, ochranu soukromí, individuální zodpovědnost“.

Od prosince 2001 je ODS členem mezinárodní organizace sdružující středopravicové strany IDU (International Democrat Union), jejímž místopředsedou je momentálně europoslanec za ODS Jan Zahradil. V rámci Evropského parlamentu je pak ODS součástí frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR), která se rovněž hlásí k liberálně konzervativním hodnotám (.pdf, str. 16).

V červenci tohoto roku se server iROZHLAS.cz ptal politiků ODS na ideologické zakotvení jejich strany s cílem porovnat osobní postoje členů s oficiálním směřováním. Uveďme vyjádření některých představitelů:

  • „Občanská demokratická strana je jednoznačně pravicová strana zastávající konzervativně-liberální hodnoty. V některých otázkách, zejména ekonomických, liberální, v ostatních zase konzervativní."  Martin Kupka (ministr dopravy a místopředseda ODS)
  • „ODS byla, je a myslím, že i vždy bude pravicová, liberálně-konzervativní strana."  Bohuslav Svoboda (primátor Prahy a poslanec ODS)
  • „Jsou mezi námi liberálové i konzervativci, které spojuje úcta k lidským právům, svobodě, odpovědnosti a také solidarita ke zranitelným a odpor k přemíře byrokracie a regulací.“  Miloš Vystrčil (předseda Senátu z ODS)
  • „Konzervativní, liberální, národní pravice. Já jsem něco jako liberální národovec.“  Jan Zahradil (europoslanec ODS)

Poslanec Marek Benda pak v rozhovoru pro iROZHLAS.cz červencovou anketu komentoval slovy: „Stále platí, že ODS je strana, která se snaží být velmi liberální v ekonomických otázkách volného trhu a ve společenských otázkách konzervativnější." Dodejme, že v květnu letošního roku se obdobně vyjádřil i premiér Petr Fiala:

Zmiňme, že jako liberálně konzervativní označuje ODS ve své rubrice „politické strany“ i server Aktuálně.cz, který se v článku věnuje popisu a stručné historii politického uskupení. Také Novinky.cz ve svých článcích uvádějí, že se ODS prezentuje jako liberálně konzervativní strana.

ODS se tedy profiluje jako liberálně konzervativní strana a sama se tak i označuje. Shodně tak stranu popisují i někteří členové, a výrok Karla Havlíčka proto hodnotíme jako pravdivý. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Konsolidační Havlíček

Deník N, 3. září 2023

Karel Havlíček v rozhovoru Deníku N kritizoval vládní plán konsolidace veřejných financí, ale také sliby, které podle něj Fialova vláda nedokázala splnit. V naší nejnovější analýze najdete všechny faktické výroky stínového prem...