Karel Havlíček
ANO

Karel Havlíček

V letošním roce se nižší valorizací vzalo důchodcům 20 miliard korun.
Deník N, 3. září 2023
Sociální politika,
Ekonomika,
Rozpočet 2023,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Fialův kabinet prosadil úpravu parametrů pro mimořádnou valorizaci důchodů, kvůli čemuž průměrná penze v červnu vzrostla o menší částku, než o jakou se měla původně zvýšit. Vláda v důvodové zprávě k dané novele uvedla, že stát tímto krokem letos ušetří skoro 20 miliard korun.

Plné odůvodnění

Karel Havlíček zde odkazuje na úpravu mimořádné valorizace důchodů, která byla schválena v březnu 2023. V kontextu výroku zmiňuje, že stát kvůli zrušení EET přišel o příjmy v řádu miliard korun, a naznačuje, že pokud by Fialova vláda k tomuto kroku nepřistoupila, nemusela by podle něj hledat úspory jinde a omezovat mimořádnou valorizaci důchodů.

Uveďme, že na základě zákona 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, se důchody pravidelně zvyšují vždy od 1. ledna a jejich zvýšení se odvíjí od růstu spotřebitelských cen (tedy inflace) a růstu mezd. Zákon také stanovuje podmínky pro mimořádnou valorizaci penzí. K té se přistupuje v případě, kdy růst indexu spotřebitelských cen (domácností celkem, případně domácností důchodců) dosáhl alespoň 5 % oproti měsíci, který byl zohledněn při předchozí valorizaci. Zásluhový díl penze (tedy procentní výměra důchodu) se pak navyšuje o tolik procent, o kolik ve sledovaném období vzrostly ceny.

Uvedenou 5% hranici přesáhla inflace už v lednu 2023. Podle původního znění zákona tak mělo k mimořádné valorizaci dojít po pěti měsících, tedy v červnu 2023. Index spotřebitelských cen domácností důchodců se za období, z něhož červnová valorizace vycházela, zvýšil o 11,5 % (.doc, str. 1), průměrný důchod v červnu tak měl původně vzrůst o 1 770 Kč.

Vláda se však v polovině února shodla (.pdf, str. 1) na úpravě parametrů valorizace důchodů, která se promítla právě v červnové valorizaci. Upravená pravidla, podle kterých měl průměrný důchod vzrůst jen o přibližně 760 Kč, následně schválila i Poslanecká sněmovna.

V červnu se nakonec průměrná penze zvýšila o 755 korun. Toto opatření by tak podle důvodové zprávy ke zmíněné novele mělo v letošním roce ušetřit 19,9 mld. Kč (.pdf, str. 9). Dodejme nicméně, že se jedná o odhad a finální částka, kterou stát úpravou mimořádné valorizace nakonec ušetřil, bude vyhodnocena až v příštím roce po zpracování tzv. státního závěrečného účtu za rok 2023.

Vláda Petra Fialy tedy prosadila úpravu parametrů pro mimořádnou valorizaci důchodů, kvůli čemuž průměrný důchod v červnu vzrostl o menší částku, než o jakou se měl původně zvýšit. Podle důvodové zprávy stát tímto krokem letos ušetří téměř 20 miliard korun, a lze tedy tvrdit, že se důchodcům tento obnos „vzal“, jak tvrdí Karel Havlíček. Jeho výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Konsolidační Havlíček

Deník N, 3. září 2023

Karel Havlíček v rozhovoru Deníku N kritizoval vládní plán konsolidace veřejných financí, ale také sliby, které podle něj Fialova vláda nedokázala splnit. V naší nejnovější analýze najdete všechny faktické výroky stínového prem...