Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Moratorium (před volbami na Slovensku, pozn. Demagog.cz) se netýká, když se vyjádříte na sítích a není to placené, a mě jako občana nebo českého politika se to vůbec netýká.
Rádio Prostor, 3. října 2023
Právní stát,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Moratorium před volbami se na Slovensku týká politických stran či kandidátů, kteří nesmí vést volební kampaň. Zákaz zveřejňování informací o kandidátech se vztahuje i na média. Bezplatné příspěvky na sociálních sítích však za kampaň považovány nejsou a moratorium se jich netýká.

Plné odůvodnění

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš výrokem naráží na své video, ve kterém před slovenskými volbami kritizoval hnutí Progresivní Slovensko (PS). V něm zároveň nastínil domnělé změny, které by dle něj hnutí chtělo prosadit, pokud by vyhrálo volby do slovenské Národní rady pořádané 30. září. Vyzýval přitom slovenské občany, aby této možnosti zabránili.

Bývalý premiér ve výroku také mluví o tzv. předvolebním moratoriu, které začíná na Slovensku platit 48 hodin přede dnem konání voleb. Během tohoto moratoria je politickým stranám a koalicím zakázáno vést volební kampaň. Další omezení platí také pro média, která ve stejném období nesmí zveřejňovat informace o kandidátech. V průběhu moratoria se nesmí zveřejňovat ani volební průzkumy.

Zmíněné video Babiš publikoval 28. září, tedy již v době zákazu volební kampaně. Na jeho adresu se poté vyjádřil i předseda PS Michal Šimečka, který uváděl, že by podle něj měl Andrej Babiš dodržovat slovenské zákony. Šimečka zároveň dodal, že během moratoria by se mohl zdržet komentářů ohledně podpory kandidátů.

V samotném zákoně o volební kampani nicméně stojí, že se zákaz zveřejňování informací o kandidátech v době moratoria nevztahuje na vysílání prostřednictvím internetu. Slovenské Ministerstvo vnitra upřesňuje, že tzv. bezplatné statusy (tedy statusy, které nejsou financovány v rámci kampaně) se za volební kampaň nepovažují. Sponzorovaný příspěvek už ale na druhou stranu kampaní je. Tuto informaci potvrdil také mluvčí resortu Matej Neumann.

Zmiňme také, že podle komunikačního experta Gabriela Tótha se moratorium nevztahuje na komunikaci s voliči na sociálních sítích. Také Tóth ve svém vyjádření upřesnil, že si kandidáti v době zákazu volební kampaně nemohou na sociálních sítích platit za reklamu.

Bezplatné statusy na sociálních sítích se tedy za volební kampaň nepovažují a mohou být zveřejňovány i v době moratoria. Andreje Babiše se proto moratorium v tomto případě skutečně netýkalo, a jeho výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Andrej Babiš a slovenské volby

Rádio Prostor, 3. října 2023

Předseda hnutí ANO v průběhu slovenského předvolebního moratoria zveřejnil video, v němž podpořil dva bývalé premiéry Pellegriniho a Fica. V povolebním rozhovoru pro Rádio Prostor pak Babiš komentoval výsledky voleb i své video...