Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Pan Šimečka přece je místopředseda Evropského parlamentu, ale je to politolog, novinář.
Rádio Prostor, 3. října 2023

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka v současnosti působí jako místopředseda Evropského parlamentu. Dříve vystudoval politologii v Praze a v Oxfordu a při svých studiích se živil jako novinář.

Plné odůvodnění

Andrej Babiš v rozhovoru naznačuje, že předseda hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka nemá potřebné zkušenosti a kompetence pro vedení země. Uznává sice, že je místopředsedou Evropského parlamentu (EP) a že „umí dobře anglicky“, to ale podle něj nestačí na premiérský post.

Předseda strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze. Magisterský i doktorský titul v této oblasti poté získal na Oxfordské univerzitě. Během svých studií pracoval zároveň jako novinář, a to pro slovenský deník SME a pro britské Financial Times.

V roce 2011 se Šimečka stal poradcem tehdejšího europoslance za ČSSD Libora Roučka a také jeho slovenského kolegy Borise Zaly, který v Europarlamentu zastupoval stranu SMER – sociální demokracie. Později Šimečka působil jako výzkumný pracovník v pražském Ústavu mezinárodních vztahů, kdy zároveň radil někdejšímu českému ministru zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi.

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 byl Michal Šimečka lídrem kandidátní listiny Progresivního Slovenska, které se voleb účastnilo v koalici se stranou SPOLU – občanská demokracie. Toto uskupení volby vyhrálo a Šimečka se tak následně stal europoslancem. O tři roky později byl zvolen také jedním ze 14 místopředsedů Europarlamentu. Dodejme, že Šimečka stál i přímo u začátků Progresivního Slovenska jako politického hnutí, podobně jako současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která byla v letech 20172019 jeho místopředsedkyní.

Michal Šimečka je tedy jedním z místopředsedů Evropského parlamentu. V minulosti vystudoval politologii na Univerzitě Karlově a následně v Oxfordu. Mimo vlastní politickou kariéru působil také jako novinář. Výrok proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Andrej Babiš a slovenské volby

Rádio Prostor, 3. října 2023

Předseda hnutí ANO v průběhu slovenského předvolebního moratoria zveřejnil video, v němž podpořil dva bývalé premiéry Pellegriniho a Fica. V povolebním rozhovoru pro Rádio Prostor pak Babiš komentoval výsledky voleb i své video...