Olga Richterová
Piráti

Olga Richterová

(...) co má, pokud vím, 36 zemí světa, prostě rovná práva, možnost vstoupit do manželství i pro stejnopohlavní páry.
Interview ČT24, 28. února 2024

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vstoupit do manželského svazku umožňuje stejnopohlavním párům celkem 36 zemí světa. Posledními státy, které tuto možnost zavedly, jsou Řecko a Estonsko.

Plné odůvodnění

Podle aktuálního přehledu organizace Human Rights Campaign, která se dlouhodobě věnuje boji za práva LGBTQ+ osob, umožňuje stejnopohlavním párům uzavírat manželství celkem 36 zemí světa. Nejvíce z nich se nachází v Evropě, a to celkem 21. V Severní a Jižní Americe jich je dohromady 11, pokud počítáme i Mexiko. V něm sice neplatí jednotný zákon pro celou federaci, ale sňatky pro stejnopohlavní páry zde zavedla více než polovina spolkových států.

Podrobnější informace o tom, kdy jednotlivé státy „manželství pro všechny“ prosadily, lze najít na webu mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch nebo amerického výzkumného ústavu Pew Research Center. Jejich přehledy však nepochází z roku 2024, a nezahrnují tak ještě Řecko a Estonsko. Právě Řecko se v letošním únoru stalo zatím poslední zemí, která manželství pro stejnopohlavní páry schválila. Estonsko, jako první postsovětská země, prosadilo sňatky stejnopohlavních párů už minulý rok, nový zákon zde začal platit od ledna 2024.

Státy umožňující manželství pro stejnopohlavní páry. Zdroj: Human Rights Campaign

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Partnerství pro všechny

Interview ČT24, 28. února 2024

Poslanecká sněmovna na konci února schválila rozšíření práv pro lidi žijící ve stejnopohlavních svazcích. Místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová tento krok v Interview ČT24 označila za kompromis a popisovala okolnosti př...