Lucie Cirkva Chocholová
Piráti

Lucie Cirkva Chocholová

Včera (pondělí 9. září, pozn. Demagog.cz) jsme na zastupitelstvu schvalovali memorandum. Bude vznikat Gymnázium v Roztokách a Gymnázium v Jesenici.
Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024
Školství, věda, kultura,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Středočeští zastupitelé 9. září 2024 schválili dvě memoranda, která jsou prvním krokem k výstavbě gymnázií v Roztokách a Jesenici.

Plné odůvodnění

Lídryně Pirátů v krajských volbách ve Středočeském kraji Lucie Cirkva Chocholová reaguje na dotaz moderátorky, jak by řešila problém s nedostatkem míst na středních školách. Kandidátka na hejtmanku po představení možných opatření zmiňuje, že současné vedení kraje činí kroky k výstavbě nových škol a jako příklad uvádí schválení uvedených memorand (video, čas 13:50).

Podpis memorand

Zastupitelé Středočeského kraje 9. září 2024 opravdu schválili znění dvou memorand (.pdf.pdf), jejichž cílem je výstavba středních škol v Jesenici a Roztokách. Tyto plány zapadají do iniciativy Středočeského kraje k navýšení kapacit gymnázií – školy se rozšiřují také v Hostivici, Říčanech, Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi či Berouně.

Gymnázium v Jesenici

V memorandu týkajícím se výstavby Gymnázia Jesenice se Středočeský kraj zavazuje pokrýt z vlastního rozpočtu výstavbu budovy gymnázia, školní jídelny a tělocvičny (.pdf, str. 2). Nové gymnázium by do kraje mělo podle radního pro oblast vzdělávání a sportu Milana Váchy (STAN) přinést alespoň 12 nových tříd pro 360 žáků.

Střední škola v Roztokách

Podle memoranda o společném postupu výstavby základní a všeobecné střední školy (.pdf) se na financování projektu má podílet jak kraj, tak město Roztoky (str. 2-4). Nové třídy by měly otevřít místo odhadem 540 žákům, z toho 240 na středoškolské úrovni. Přijaté memorandum obsahuje zmínky o všeobecné střední škole, na rozdíl od jesenického memoranda ale neuvádí, zda by se mělo jednat právě o gymnázium. V Roztokách v posledních několika měsících probíhala diskuze o tom, jaký typ školy by měl ve městě vzniknout, podle srpnového vyjádření krajského radního Váchy by ale mělo skutečně jít o gymnázium.

Závěr

Lucie Cirkva Chocholová má tedy pravdu v tom, že zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo 9. září 2024 dvě memoranda o výstavbě Gymnázia Jesenice a „všeobecné střední školy“ v Roztokách, která by podle vyjádření radního pro oblast vzdělávání také měla být gymnáziem. Vzniknou tak zcela nová vzdělávací zařízení, která nabídnou místa stovkám žáků. Výrok proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Školství ve Středočeském kraji

Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024

V rámci krajských voleb jsme se zaměřili na debatu kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, kterou vysílala CNN Prima News. V ověřovaném úseku pořadu, který se týkal školství, jsme ověřili např. výroky o počtu lidí ve věku 15...