Petra Pecková
STAN

Petra Pecková

Gymnázium v Černošicích, které se má stavět, tak hnutí ANO ho na zastupitelstvu nepodpořilo (...). Byť jejich odborníci, kteří jsou ve výboru pro školství, to jednoznačně podpořili.
Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024
Školství, věda, kultura,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Výstavbu gymnázia v Černošicích schválilo zastupitelstvo kraje 30. října 2023, návrh nepodpořili jen zastupitelé za hnutí ANO. Členové školského výboru za ANO stavbě nicméně vyjádřili podporu.

Plné odůvodnění

Plánovanou výstavbu gymnázia ve středočeských Černošicích zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo (.pdf, str. 63) 30. října 2023. V hlasování o této otázce se pro výstavbu vyslovilo (video, čas 3:46:14) 42 z 50 přítomných zastupitelů. Zbylých osm zastupitelů, tedy všichni přítomní zástupci hnutí ANO, se hlasování zdrželo.

Při projednávání návrhu vystoupila (.pdf, str. 55–62) také zastupitelka za ANO Irena Bartoňová Pálková, která je zároveň členkou Výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost. Mimo jiné k otázce výstavby gymnázia v Černošicích uvedla, že z její strany „to je podpora se vším všudy“.

Bartoňová Pálková ale kromě vyjádření podpory projektu nového gymnázia mluvila (.pdf, str. 55–62) také o předcházejícím jednání Výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost. Dne 3. října 2023 totiž výbor jednal (.docx, str. 7) právě o výstavbě gymnázia, Bartoňová Pálková i další člen hnutí ANO se ale zdrželi, a výbor tak podporu nového gymnázia neschválil. Zastupitelka svůj postoj vysvětlovala (.pdf, str. 55) následovně: „My jsme byli ty dva hlasy, které se zdržely. Dopředu deklaruji, a říkala jsem to i na výboru, že to není o tom, že bychom nechtěli stavět to gymnázium.“ Podle Bartoňové Pálkové členové nedostali potřebné materiály včas a kompletní, proto se údajně zástupci hnutí ANO při hlasování výboru zdrželi, ačkoliv se stavbou jako takovou souhlasí.

Zástupci hnutí ANO ve Výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost podle zastupitelky Bartoňové Pálkové výstavbu gymnázia v Černošicích podporují. I přesto se při výsledném hlasování krajského zastupitelstva všichni přítomní zástupci hnutí ANO zdrželi. Výrok Petry Peckové proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Školství ve Středočeském kraji

Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024

V rámci krajských voleb jsme se zaměřili na debatu kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, kterou vysílala CNN Prima News. V ověřovaném úseku pořadu, který se týkal školství, jsme ověřili např. výroky o počtu lidí ve věku 15...