Petra Pecková
STAN

Petra Pecková

Praha zase nemá třeba školy, jako má Středočeský kraj, jako jsou zemědělské školy, jako je třeba lesnická škola (…) na Křivoklátě.
Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024
Školství, věda, kultura,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ve Středočeském kraji je jedna lesnická střední škola a nejméně pět klasických zemědělských škol. V Praze jsou sice školy nabízející zahradnické a chovatelské obory, žádná z nich se ale sama neoznačuje za zemědělskou školu a nevyučuje obory jako agropodnikání nebo farmářství.

Plné odůvodnění

Petra Pecková v debatě mluví o středních školách ve Středočeském kraji a v hlavním městě Praze. Seznam škol v těchto regionech je možné najítRejstříku škol, který spravuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Praha

Obory, které patří do kategorie zemědělství a lesnictví, se podle zmíněného rejstříku v Praze vyučují na celkem osmi středních školách. Žádná z nich ale nenabízí obor Zemědělec – farmář nebo Agropodnikání, které běžně patří do nabídky typických zemědělských škol. Žádná z uvedených škol se také sama neoznačuje přímo za zemědělskou školu, pouze jedna se prezentuje jako „střední zahradnická škola“.

Na pěti z těchto osmi škol je možné studovat obory Zahradnictví, Zahradnické práce nebo Zahradnická výroba. Rejstřík mezi ně řadí i Střední odborné učiliště v Nuslích, které vzdělává odsouzené ve výkonu trestu, a také speciální Odborné učiliště pro žáky s více vadami.

Na zbývajících třech pražských středních školách, na kterých se podle rejstříku vyučují zemědělské obory, lze studovat chovatelství, chovatelství cizokrajných zvířat a v posledním případě opravářství zemědělských strojů.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji je naopak nejméně pět klasických zemědělských středních škol, které mají v nabídce obory Zemědělec – farmář či Agropodnikání. Kromě toho je zde také lesnická škola na Křivoklátě.

Dalších devatenáct škol podle rejstříku nabízí zahradnické obory, studium chovatelství nebo opravářství zemědělských strojů.

Závěr

V Praze sice mohou žáci na několika středních školách studovat zahradnické či chovatelské obory, žádná z těchto škol se ale sama neoznačuje přímo za zemědělskou školu. Ani jedna z nich také v nabídce nemá obor Zemědělec – farmář nebo Agropodnikání. Tyto obory se naopak vyučují na klasických zemědělských školách ve Středočeském kraji, kterých je v tomto regionu nejméně pět. Nachází se zde i střední lesnická škola na Křivoklátě. Výrok proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Školství ve Středočeském kraji

Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024

V rámci krajských voleb jsme se zaměřili na debatu kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, kterou vysílala CNN Prima News. V ověřovaném úseku pořadu, který se týkal školství, jsme ověřili např. výroky o počtu lidí ve věku 15...