Petra Pecková
STAN

Petra Pecková

Středočeský kraj má infrastrukturní fond, ze kterého (...) podporuje výstavbu mateřských a základních škol. Dali jsme do něj zhruba už 100 milionů Kč (na výstavbu mateřských škol, pozn. Demagog.cz).
Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024
Školství, věda, kultura,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Středočeský kraj poskytuje z infrastrukturního fondu dotace na výstavbu mateřských a základních škol. Školkám v letech 2017–2023 připadlo 87 mil. Kč. Dalších nejméně 12 mil. Kč šlo na projekty kombinovaných MŠ a ZŠ. Na rok 2024 kraj ve fondu pro školy vyčlenil dalších 50 mil. Kč.

Plné odůvodnění

Jednímcílů infrastrukturního fondu, který hejtmanka Petra Pecková (STAN) v debatě zmiňuje, je snížit finanční zátěž obcí a měst při realizaci projektů v oblasti školství. Středočeský kraj od roku 2017 (.pdf, str. 10–11) umožňuje zájemcům čerpat z tohoto fondu podporu ve výši až 10 milionů korun (.pdf, str. 3).

V případě oblasti školství fond poskytuje dotace v rámci dvou programů, jejichž účelem je navýšení nedostatečných kapacit škol. První program se zaměřuje na podporu „rozvoje a obnovy mateřských a základních škol“ (.pdf, str. 10), druhý je určen jen na rozvoj základních škol.

Informace o výši finanční podpory pro jednotlivé projekty zveřejňuje Středočeský kraj na svých webových stránkách. V přehledech se ovšem nenachází všechny poskytnuté dotace za rok 2023, zároveň dokumenty u některých let uvádějí jen výši „navrhovaných“, ne přímo „poskytnutých“ dotací (.pdf). Částky, které na projekty fond nakonec skutečně vyplatil, tak mohou být ve výsledku nižší než právě navržené dotace.

S žádostí o přesná data o poskytnutých dotacích jsme se obrátili na tiskové oddělení Středočeského kraje. Tiskový mluvčí David Šíma poslal redakci Demagog.cz přehled, který ukazuje, že od roku 2017 bylo z fondu mateřským školám poskytnuto necelých 87 milionů korun.

Ze srovnání poskytnutých dat a údajů na webu Středočeského kraje vyplývá, že v přehledu jsou započítány pouze dotace, které kraj poskytl přímo mateřským školám – nikoliv institucím, které fungují jako ZŠ a MŠ zároveň. Výsledná částka tak může být ještě o něco vyšší (.pdf, .pdf). V roce 2022 totiž například na tyto projekty kombinovaných základních a mateřských škol putovalo 12 milionů Kč.

V tabulce není uveden rok 2024, protože zájemci mohou podávat žádosti o podporu až do 27. září (.pdf, str. 4). V dokumentech k dotačnímu programu Středočeský kraj uvádí, že na rok 2024 je na podporu základních a mateřských škol dohromady vyčleněno dalších 50 milionů korun (str. 2). Mateřské školy tak mohou z této částky získat další prostředky. Doplňme, že MŠ, které fungují samostatně, dosud z fondu čerpaly 15,8 % celkové poskytnuté částky, zbytek připadl základním školám nebo kombinovaným ZŠ a MŠ.

Závěr

Ze získaných dat vyplývá, že v letech 2017 až 2023 poskytl Středočeský kraj z infrastrukturního fondu mateřským školám necelých 87 milionů korun. Tato částka se pohybuje lehce mimo naši 10% hranici tolerance, nejméně dalších 12 milionů Kč ovšem putovalo z fondu na projekty kombinovaných mateřských a základních škol. Mateřské školy také mohou v roce 2024 čerpat ještě další prostředky z 50milionového balíčku, který fond vyhradil dohromady na podporu mateřských a základních škol. Výrok Petry Peckové proto hodnotíme jako pravdivý s výhradou.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Školství ve Středočeském kraji

Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024

V rámci krajských voleb jsme se zaměřili na debatu kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, kterou vysílala CNN Prima News. V ověřovaném úseku pořadu, který se týkal školství, jsme ověřili např. výroky o počtu lidí ve věku 15...