Petra Pecková
STAN

Petra Pecková

Co se týče výstavby základních škol, tak tam ta dotace je až 10 milionů Kč na každou základní školu (v rámci středočeského infrastrukturního fondu, pozn. Demagog.cz).
Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024
Školství, věda, kultura,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Z infrastrukturního fondu Středočeského kraje mohou školy opravdu získat dotaci ve výši až 10 mil. Kč.

Plné odůvodnění

V kontextu výroku mluví Petra Pecková o infrastrukturním fondu Středočeského kraje, který podporuje kromě jiného i projekty z oblasti školství a pomáhá obcím a městům s jejich financováním. Žadatelé se mohou o finanční podporu z fondu hlásit od roku 2017 (.pdf, str. 10–11).

Na výstavbu škol poskytuje fond dotace v rámci dvou programů, jejichž účelem je navýšení nedostatečných vzdělávacích kapacit. První program se zaměřuje na podporu „rozvoje a obnovy mateřských a základních škol“ a o dotace v něm mohou žádat obce (nebo svazky obcí), které na projekt získaly dotace od státu nebo z fondů EU (.pdf, str. 10). Druhý program je určen výhradně na rozvoj základních škol a lze v něm žádat o dotace, pouze pokud projekt není podpořen z jiných veřejných zdrojů.

Z obou programů infrastrukturního fondu je skutečně možné čerpat dotace ve výši až 10 milionů korun. Podle dokumentů na webu Středočeského kraje jsou výjimkou jen projekty spolufinancované Ministerstvem pro místní rozvoj, u kterých strop činí 2 miliony korun. Středočeský kraj podpořil 10 miliony Kč například rozšíření kapacity základní školy v Kamenných Žehrovicích nebo Chrášťanech.

Závěr

Maximální částka, kterou mohou žadatelé ze středočeského infrastrukturního fondu získat, skutečně činí 10 milionů korun. Výrok Petry Peckového tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Školství ve Středočeském kraji

Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024

V rámci krajských voleb jsme se zaměřili na debatu kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, kterou vysílala CNN Prima News. V ověřovaném úseku pořadu, který se týkal školství, jsme ověřili např. výroky o počtu lidí ve věku 15...