Petra Pecková
STAN

Petra Pecková

Za čtyři roky jsme zvýšili kapacitu (maturitních oborů, pozn. Demagog.cz) anebo právě změnili obory u 4 000 míst.
Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024
Školství, věda, kultura,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Za volební období hejtmanky Petry Peckové vzrostly celkové kapacity středních škol ve Středočeském kraji o 3 570 míst. Údaje k maturitním místům včetně změn oborů jsme ovšem ve veřejných zdrojích nedohledali. Čekáme na odpověď na zaslaný dotaz.

Plné odůvodnění

Petra Pecková mluví o změnách, které kraj za poslední 4 roky pod jejím vedením udělal ve struktuře středního vzdělávání. S odkazem na průzkum, který si Středočeský kraj nechal zpracovat od Univerzity Karlovy, uvádí, že žáci v kraji mají zájem především o obory zakončené maturitou. Kraj proto podle Peckové musel zasáhnout do oborové struktury tak, aby se počet míst zvýšil právě na maturitních oborech.

Petra Pecková se stala hejtmankou Středočeského kraje v listopadu 2020, tedy během školního roku 2020/2021. Tehdy na středních školách v kraji studovalo celkem 40 588 žáků, z toho 11 357 bylo přijatých do prvního ročníku. Jak ukazuje následující tabulka, počet studentů se v tomto volebním období neustále zvyšoval stejně jako počet žáků nově přijatých do prvního ročníku.

Ve stejném období došlo i ke značným přelivům v rámci jednotlivých oborů. Ačkoliv se navýšily stavy všech oborů ve Středočeském kraji, největší nárůst studentů zaznamenaly odborné školy zakončené maturitní zkouškou. Konkrétně v tomto typu škol počet studentů oproti školnímu roku 2020/2021 vzrostl o 5 155. Zároveň se navýšil i počet tříd na středních školách, a to o 202. To nicméně nemusí odrážet přesun míst mezi jednotlivými obory – kolik míst kraj takto změnil se nám ve veřejně dostupných zdrojích nepodařilo dohledat.

Kapacity maturitních oborů

Za funkční období hejtmanky Peckové tak ve Středočeském kraji vzrostl počet studentů na středních školách o více než 5 tisíc. To ovšem nemusí znamenat, že se zvýšila kapacita na školách, jelikož školy mohly mít v minulosti méně studentů, než byly schopny pojmout. Kapacita jednotlivých škol se dá najít v rejstříku, který spravuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. V něm jsou ale k dispozici pouze současná data, nikoli historická k jednotlivým školním rokům.

K navýšení kapacit nicméně podle ČTK skutečně došlo, což redakci Demagog.cz potvrdil i mediální odbor Středočeského kraje s odkazem na data odboru školství. Dle vyjádření odboru školství narostly maximální kapacity středních škol v kraji o 3 570 míst. Na tiskového mluvčího jsme se obrátili i s navazujícím dotazem o přesunu míst mezi obory, do vydání naší publikace jsme ale odpověď neobdrželi.

Závěr

Během funkčního období Petry Peckové narostl počet žáků na středních školách ve Středočeském kraji. Podle informací odboru školství se zvýšily také kapacity středních škol, a to o 3 570 míst. Z dostupných zdrojů ale není jasné, kolik míst kraj přesunul mezi jednotlivými obory a jak se změnily kapacity maturitních oborů. Výrok hejtmanky Peckové proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Školství ve Středočeském kraji

Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024

V rámci krajských voleb jsme se zaměřili na debatu kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, kterou vysílala CNN Prima News. V ověřovaném úseku pořadu, který se týkal školství, jsme ověřili např. výroky o počtu lidí ve věku 15...