Petra Pecková
STAN

Petra Pecková

Včera (pondělí 9. září, pozn. Demagog.cz) jsme právě schvalovali memorandum ve spolupráci s městem Roztoky, kde vznikne gymnázium.
Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024
Školství, věda, kultura,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Středočeští zastupitelé 9. září 2024 schválili memorandum, které je prvním krokem k výstavbě Gymnázia v Roztokách.

Plné odůvodnění

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) v kontextu debaty reaguje na poslance Tomáše Helebranta (ANO). Ten mluvil o postupu současného vedení Středočeského kraje v oblasti školství, který byl podle něj nedostatečný (video, čas 15:10). Hejtmanka poukazuje na čerstvé memorandum, které Středočeský kraj uzavřel s městem Roztoky o výstavbě střední školy.

Memoranda o výstavbě středních škol

Zastupitelé Středočeského kraje 9. září 2024 opravdu schválili znění dvou memorand (.pdf.pdf), jejichž cílem je výstavba středních škol v Jesenici a Roztokách. Tyto plány zapadají do iniciativy Středočeského kraje k navýšení kapacit gymnázií – školy se rozšiřují také v Hostivici, Říčanech, Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi či Berouně.

Střední škola v Roztokách

Podle memoranda o společném postupu výstavby základní a všeobecné střední školy (.pdf) se na financování projektu má podílet jak kraj, tak město Roztoky (str. 2-4). Nové třídy by měly otevřít místo odhadem 540 žákům, z toho 240 na středoškolské úrovni. Přijaté memorandum obsahuje zmínky o všeobecné střední škole, na rozdíl od jesenického memoranda ale neuvádí, zda by se mělo jednat právě o gymnázium. V Roztokách v posledních několika měsících probíhala diskuze o tom, jaký typ školy by měl ve městě vzniknout, podle srpnového vyjádření krajského radního Váchy by ale mělo skutečně jít o gymnázium.

Závěr

Hejtmanka Petra Pecková má tedy pravdu v tom, že zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo 9. září 2024 memorandum o výstavbě střední školy v Roztokách. Samotné memorandum zmiňuje všeobecnou střední školu, podle vyjádření radního pro oblast vzdělávání by se ale mělo jednat o gymnázium. Výrok proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Školství ve Středočeském kraji

Krajské a senátní volby 2024, 10. září 2024

V rámci krajských voleb jsme se zaměřili na debatu kandidátů na hejtmana Středočeského kraje, kterou vysílala CNN Prima News. V ověřovaném úseku pořadu, který se týkal školství, jsme ověřili např. výroky o počtu lidí ve věku 15...