Pavel Trčala
MZH

Pavel Trčala

Já jsem nikdy neřekl, že koalice nebo kraj montuje solární panely na úrodnou moravskou půdu.
Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024
Zemědělství,
Energetika,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Přestože Pavel Trčala opakovaně kritizuje umisťování solárních panelů na úrodnou zemědělskou půdu, představitelům Jihomoravského kraje to za vinu neklade.

Plné odůvodnění

Pavel Trčala (ZA MORAVU!) v předvolební debatě na ČT24 uvedl, že jižní Morava má pro solární energii ideální podmínky, zároveň však dodal, že „… nemůžeme být otroci systému, který nutí solární panely na úrodnou moravskou půdu, to by měl být trestný čin“ (video, čas 43:52). Lídryně pirátské kandidátky Jana Holomčík Leitnerová pak v reakci na tento výrok uvedla, že „neexistuje případ, že by krajská koalice někde chtěla dělat soláry na polích“ (video, čas 51:00), načež ji Trčala upozornil, že z montování solárních panelů na úrodnou půdu neviní kraj, ale jednotlivé firmy.

Umisťování solárních panelů na jižní Moravě se Pavel Trčala věnoval ve svém článku z roku 2019. Kritizoval, že panely zabírají „úrodnou jihomoravskou půdu“ a navrhoval, aby byly místo toho umístěny na střechách továren a skladů. Samotná koalice ZA MORAVU! ve svém programu investice do fotovoltaiky na jižní Moravě podporuje kvůli vysokému počtu hodin slunečního svitu v regionu, ale odmítá umisťování solárních panelů na úrodnou půdu.

Pavel Trčala se tedy staví proti umisťování solárních panelů na zemědělskou půdu dlouhodobě, ale jeho kritika se týká pouze obecné praxe. Ve veřejně dostupných zdrojích, na Trčalových profilech na sociálních sítích ani v mediální databázi Newton jsme nenašli žádné vyjádření, kde by z umisťování solárních panelů na úrodnou půdu vinil představitele Jihomoravského kraje. Jeho výrok proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Klimatická změna a Jihomoravský kraj

Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024

Druhý nejbohatší kraj s druhým největším městem Česka, oblast vinařství, rozsáhlých jeskynních komplexů a křižovatka Evropy. I tak by se dal charakterizovat Jihomoravský kraj. My jsme se na něj ovšem podívali z faktické stránky...