Pavel Trčala
MZH

Pavel Trčala

Dělaly to (instalaci solárních panelů na úrodné půdě, pozn. Demagog.cz) firmy, které často jsou registrované někde na Maltě, v Irsku nebo na offshorových účtech.
Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024
Životní prostředí,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Ve veřejně dostupných zdrojích jsme nenašli informace o společnostech, které by stály za výstavbou fotovoltaických elektráren na polích v Jihomoravském kraji a byly registrované v zahraničí. Vzhledem k nejasné vlastnické struktuře některých firem to však nelze ani vyloučit.

Plné odůvodnění

Lídr kandidátky koalice Za Moravu Pavel Trčala v kontextu výroku kritizuje výstavbu solárních elektráren na polích na jižní Moravě. Podle jeho slov navíc některé ze společností, které stály za instalací těchto solárních panelů, nemají sídlo v České republice.

Offshorové firmy, které Trčala zmiňuje, jsou společnosti registrované v jiném státě, než kde vykonávají podnikatelskou činnost. Samotný postup nelegální není, firmy ale mohou tímto způsobem účelně zakrýt skutečného majitele, obcházet majetková přiznání a daňové zákony nebo prát špinavé peníze.

V Jihomoravském kraji fungují např. společnosti OHL ŽS, a.s., nebo Power-Energo, které stojí za jednou z největších solárních elektráren v ČR Brno – Letiště Tuřany. Ve veřejně dostupných zdrojích se nám ovšem nepodařilo dohledat, že by některé z firem, které se podílely na výstavbě fotovoltaických elektráren na jižní Moravě, sídlily jinde než v České republice. Obrátili jsme se proto na kancelář Moravského zemského hnutí, jehož členem Trčala je, abychom zjistili, z jakých zdrojů jejich kandidát vycházel. Doposud jsme odpověď neobdrželi.

U vlastnické struktury některých fotovoltaických elektráren panují přinejmenším pochybnosti. Výše zmíněnou FVE Brno – Letiště Tuřany dříve vlastnil propletenec firem, který končil na Kypru a v Panamě. Nejasnou vlastnickou strukturu mají i další solární elektrárny na jižní Moravě, jedná se například o solární park u Oslavan nebo komplex elektráren v Chrudichromech. Přesto se nám nepodařilo dohledat informace o údajných offshorových společnostech, které podle slov Pavla Trčaly budují jihomoravské fotovoltaické elektrárny. Výrok proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Klimatická změna a Jihomoravský kraj

Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024

Druhý nejbohatší kraj s druhým největším městem Česka, oblast vinařství, rozsáhlých jeskynních komplexů a křižovatka Evropy. I tak by se dal charakterizovat Jihomoravský kraj. My jsme se na něj ovšem podívali z faktické stránky...