Marek Hilšer
MHS

Marek Hilšer

Podpořil jsem je (občanské iniciativy na Žižkově stojící proti developerům, pozn. Demagog.cz) finančně.
Předvolební debata Českého rozhlasu, 23. září 2024
Senátní volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Marek Hilšer podpořil petici „Chceme kvalitní čtvrť u Nákladového nádraží Žižkov!“ a podle vyjádření jejích tvůrců finančně přispěl na vytvoření a distribuci informačních novin, které obsahovaly i petiční archy.

Plné odůvodnění

Marek Hilšer v kontextu výroku mluví o výstavbě na nákladovém nádraží Žižkov a o tom, že podporoval občanské iniciativy, které bojovaly proti developerům a usilovaly o vznik dostupného bydlení, výstavbu parků a škol. Podle Hilšera mohly tyto iniciativy díky jeho finanční pomoci distribuovat petici.

Petice s názvem „Chceme kvalitní čtvrť u Nákladového nádraží Žižkov!“ (.pdf) například požadovala, aby byly v oblasti nákladového nádraží na pražském Žižkově vymezeny vhodné plochy pro občanskou vybavenost nebo aby došlo k zajištění dostatku parků a zeleně. Dále petice žádala řešení dopravní zátěže v oblasti nebo převedení části postavených bytů do majetku města za cenu stavebních nákladů. Tuto petici fyzicky podepsalo 1 600 lidí a dalších 2 000 se připojilo online.

Zmíněnou petici podpořil i senátor Marek Hilšer, který v lednu 2022 přišel na protestní akci místních před pražským zastupitelstvem. K plánům na výstavbu a k petici tehdy řekl, že „je ještě čas pro rozumný kompromis“. Později na toto téma také vystoupil na zasedání zastupitelstva Prahy.

Ve veřejně dostupných zdrojích se nám nepodařilo dohledat zmínku o finanční podpoře, kterou Marek Hilšer v rozhovoru zmiňuje. S dotazem jsme se proto obrátili na Annu Vinklárkovou z neziskové organizace Arnika, která stála za výše zmíněnou peticí (.pdf, str. 1). Ve své odpovědi pro Demagog.cz Vinklárková potvrdila, že Marek Hilšer iniciativu „Chceme kvalitní čtvrť u Nákladového nádraží Žižkov!“ skutečně podpořil i finančně.

Finanční pomoc od Hilšera dle Vinklárkové konkrétně směřovala na „grafické práce, tisk a distribuci informačních novin, do nichž byla vložena petice“. Ve zmíněných novinách, které Arnika zveřejnila na svém webu, se v zápatí uvádí (.pdf, str. 8), že vydání „finančně podpořil Marek Hilšer“. Výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Senátní duel: Marek Hilšer a Miroslav Bárta

Předvolební debata Českého rozhlasu, 23. září 2024

Dostupné bydlení, železniční most na Vyšehradě, přebytek byrokratů nebo klientelismus v Česku. To vše byla témata předvolebního duelu mezi dvěma kandidáty na senátorskou pozici na Praze 2 Markem Hilšerem a Miroslavem Bártou. Ov...