Marek Hilšer
MHS

Marek Hilšer

V minulém roce časopis The Economist (...) řekl, že Česká republika je v klientelismu na druhém místě za Ruskem.
Předvolební debata Českého rozhlasu, 23. září 2024
Senátní volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Česká republika se za rok 2023 umístila na druhém místě v indexu klientelistického kapitalismu týdeníku The Economist. Podle tohoto indexu se majetek miliardářů pocházející ze sektorů typických blízkým vztahem se státem podílel na HDP z 15 %. Na prvním místě bylo opravdu Rusko.

Plné odůvodnění

Klientelistický kapitalismus, také označován jako „kamarádský“ kapitalismus nebo crony-capitalism je pojem, který popisuje blízký vztah některých miliardářů a osob ve vysokých politických nebo úřednických funkcích. Obecněji jde o blízké vazby mezi státem a miliardáři, kteří mohou získávat větší či menší část svého bohatství právě skrze tento vzájemný vztah. Autoři indexu zveřejněného v The Economist zdůrazňují důležitost sektorů jako jsou bankovnictví, kasina, stavebnictví, reality nebo těžba nerostných surovin. Právě ty jsou dle listu na propojení byznysu a politiky nejnáchylnější.

The Economist vychází ve svém indexu ze seznamu dolarových miliardářů, které pravidelně zveřejňuje časopis Forbes. Svůj index přitom týdeník nepublikuje každý rok a v současnosti jsou tak data z roku 2023 nejnovější. Předchozí srovnání vyšla v roce 2022, kdy se týkala předešlého roku, a v letech 20162014.

Britský týdeník v roce 2023 skutečně umístil Českou republiku na druhou příčku svého indexu, přičemž na prvním místě bylo Rusko. Podle tohoto indexu v Česku tvořil majetek miliardářů pocházející ze sektorů typických blízkými přátelskými vztahy se státem přibližně 15 % HDP. V Rusku byl podíl takových financí 19 % HDP. Celosvětově dosahovala podle The Economist hodnota majetku kapitalistů s úzkými vazbami na stát kolem 63,9 bilionu korun a tvořila asi 3 % globálního HDP.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Senátní duel: Marek Hilšer a Miroslav Bárta

Předvolební debata Českého rozhlasu, 23. září 2024

Dostupné bydlení, železniční most na Vyšehradě, přebytek byrokratů nebo klientelismus v Česku. To vše byla témata předvolebního duelu mezi dvěma kandidáty na senátorskou pozici na Praze 2 Markem Hilšerem a Miroslavem Bártou. Ov...