Marek Hilšer
MHS

Marek Hilšer

Já jsem byl jako jeden z mála protikorupčních senátorů oceněn organizací, která se tímto zabývá (transparentností financování politických stran, pozn. Demagog.cz).
Předvolební debata Českého rozhlasu, 23. září 2024
Senátní volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Marek Hilšer byl jedním z osmi senátorů, které v roce 2020 hodnotila nevládní organizace Rekonstrukce státu jako nejaktivnější v boji s korupcí. Jednou z hodnocených oblastí byly i aktivity spojené s reformami financování politických stran a volebních kampaní.

Plné odůvodnění

Marek Hilšer zjevně mluví o nevládní organizaci Rekonstrukce státu, která od roku 2013 usiluje o prosazení protikorupčních zákonů a zajištění transparentní státní správy. V iniciativě se sdružují právníci, odborníci na státní správu nebo ekonomové. Ve své činnosti pak organizace kombinuje lobbing a veřejné kampaně.

Tato organizace v roce 2020 vybrala osm senátorů, kteří se podle jejích kritérií nejvíce podíleli na prosazování protikorupčních zákonů. Mezi osmi vybranými politiky horní komory Parlamentu se skutečně nacházel i senátor Marek Hilšer.

Rekonstrukce státu ve svém hodnocení sledovala několik oblastí – hlasování a aktivity ohledně posilování práva na informace, reformy financování politických stran a volebních kampaní či rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Senátní duel: Marek Hilšer a Miroslav Bárta

Předvolební debata Českého rozhlasu, 23. září 2024

Dostupné bydlení, železniční most na Vyšehradě, přebytek byrokratů nebo klientelismus v Česku. To vše byla témata předvolebního duelu mezi dvěma kandidáty na senátorskou pozici na Praze 2 Markem Hilšerem a Miroslavem Bártou. Ov...