Zdeněk Hraba
Za ODS

Zdeněk Hraba

V Británii se nesmí nosit nože, v Německu je to omezeno na 6 centimetrů.
Předvolební debata Českého rozhlasu, 24. září 2024
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Senátní volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Ve Velké Británii je nelegální nosit většinu nožů na veřejnosti bez oprávněného důvodu, ale existuje výjimka pro skládací nože s čepelí do 7,6 cm. V Německu je až na výjimky povoleno nošení nožů s délkou čepele do 12 cm.

Plné odůvodnění

Zdeněk Hraba v kontextu výroku mluví o novele Listiny práv a svobod, která zakotvila právo občanů na obranu i se zbraní. Poukazuje na to, že v některých západních zemích, jako je Německo či Velká Británie, jsou omezeny možnosti nošení zbraní a obranných prostředků, což podle něj omezuje schopnost občanů se bránit.

Velká Británie

Ve Velké Británii je nelegální na veřejnosti nosit většinu nožů nebo zbraní bez oprávněného důvodu. Výjimkou z tohoto pravidla tvoří kapesní skládací nože, které nemají čepel delší než 3 palce (7,6 cm) a pojistku proti zaklapnutí. Oprávněný důvod pro nošení nože nebo zbraně je potom ve Velké Británii např. při práci, z náboženských důvodů nebo jako součást národního kroje.

Německo

V Německu upravuje držení nožů a zbraní zákon o zbraních tzv. Waffengesetz. Podle tohoto zákona je zakázáno nosit nože s pevnou čepelí delší než 12 cm nebo skládací nože s pojistkou, které je možné otevřít jednou rukou (tzv. Einhandmesser). Zákon tedy povoluje nošení skládacích nožů s obouručním otevíráním i nože s pevnou čepelí do 12 cm. Kromě toho je možné nosit i jinak nepovolené nože, pokud je k tomu legitimní důvod. Podle zákona se může jednat o výkon zaměstnání, sport nebo „zachovávání tradic“.

Závěr

Ve Velké Británii je tedy skutečně nelegální nosit většinu nožů na veřejnosti bez oprávněného důvodu, ale existuje výjimka na skládací nože s čepelí do 7,6 cm. V Německu platí zákaz nošení jednoručních nožů a nožů s pevnou čepelí delší než 12 cm. Protože Zdeněk Hraba v případě Velké Británie opomíjí výjimku pro nože s čepelí do 7,6 cm a v případě Německa uvádí nesprávnou povolenou délku čepele, hodnotíme jeho výrok jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Senátní duel: Zdeněk Hraba a Helena Válková

Předvolební debata Českého rozhlasu, 24. září 2024

Do druhého kola senátních voleb v Benešově postoupil nynější senátor Zdeněk Hraba spolu s poslankyní Helenou Válkovou. Debata právníků se týkala zejména zpomalení mimořádné valorizace penzí, Istanbulské úmluvy nebo zbraňové leg...