Souboj titánů

Nové billboardy Andreje Babiše hned po prvním kole prezidentských voleb vyvolaly vlnu reakcí nejen mezi politiky a staly se i tématem první části "Souboje titánů" Pavla a Babiše v debatě Blesku.
OVĚŘENO
Blesk.cz, 19. ledna 2023
Andrej Babiš
Předseda vlády ČR, předseda hnutí ANO
6
0
6
0
Andrej Babiš
My jsme v lednu a v únoru viděli opakované prohlášení pana premiéra Fialy, který říká, že jsme ve válce.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Invaze na Ukrajinu
Prezidentské volby 2023
Pravda
Petr Fiala skutečně v únoru 2022 řekl, že je Česká republika ve válce. Svá slova zopakoval také v polovině března.
Andrej Babiš
V roce 2010 se na Pražském hradě potkal prezident Obama a prezident Medveděv a mluvili o odzbrojení. A byl to tzv. restart.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Pravda
Barack Obama a Dmitrij Medveděv se v roce 2010 skutečně na Pražském hradě sešli, aby zde podepsali Novou smlouvu START týkající se odzbrojování. Ke vzniku dohody došlo na základě diplomatické iniciativy na „reset“ vztahů USA a Ruska, kterou Obama představil v roce 2009.
Andrej Babiš
Pan Pavel říká, že trvalý mír je iluze, a že jsme malý národ, a že vlastně nemáme žádný vliv.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Nepravda
Petr Pavel 8. ledna 2023 prohlásil, že trvalý mír je iluze. Neřekl však, že je Česko malý národ, který nemá žádný vliv. Na svém webu dokonce uvádí opak, tedy že „Česká republika není ani malá, ani slabá, nebo dokonce bezvýznamná“.
Andrej Babiš
Ta stávající pětikoalice, která (...) podporuje pana Pavla (...).Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Pravda
Oficiální podporu Petru Pavlovi vyjádřila pouze koalice SPOLU. Piráti a STAN oficiálně nepodpořili žádného kandidáta, avšak oba jejich předsedové před druhým kolem vyjádřili podporu Petru Pavlovi.
Andrej Babiš
Paní Černochová je vlastně v týmu, jako jedna z ministryň, pana Pavla.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Nepravda
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) sice kritizovala Babišův volební billboard s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“, Petru Pavlovi ale podporu nevyjádřila, a to ani na svých účtech na sociálních sítích, ani v dalších veřejných prohlášeních.
Proběhlo jednání, když jste byl ministr financí, seděli jsme tam s náměstkem, pan ministr Stropnický byl na dovolené a vy jste chtěl škrtnout armádě peníze.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Obrana, bezpečnost, vnitro
Prezidentské volby 2023
Neověřitelné
V roce 2014 Petr Pavel jako tehdejší náčelník Generálního štábu Armády ČR mluvil o tom, že by chtěl s Andrejem Babišem jako ministrem financí jednat o armádním rozpočtu. Z veřejně dostupných zdrojů ale není jasné, zda schůzka proběhla, či nikoliv.
Andrej Babiš
Andrej BABIŠ: Já jsem se stal ministrem financí 2014. My jsme zdědili rozpočet předcházející (...) vlády pravicové a vy jste odešel 30. května 2014. (...) Petr PAVEL: 2015. Andrej BABIŠ: 2015. Ano, správně 2015. Takže my jsme spolu nikdy nemohli jednat o rozpočtu.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Nepravda
Andrej Babiš byl jmenován ministrem financí v lednu 2014 a rozpočet na rok 2015 už tedy sestavoval sám v průběhu roku 2014. Petr Pavel přitom odešel z funkce náčelníka Generálního štábu až na konci dubna 2015. Jednat tak spolu mohli.
Andrej Babiš
Rozpočet na další rok se samozřejmě dělá vždycky až v květnu (tedy poté, co Petr Pavel odešel z funkce NGŠ, pozn. Demagog.cz), první návrh.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Ekonomika
Prezidentské volby 2023
Nepravda
Zákon ukládá povinnost předložit návrh výdajů státního rozpočtu do konce května, vyjednávání o podobě rozpočtu ale běžně probíhají v dubnu či dříve. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš tak mohl s Petrem Pavlem jednat těsně před jeho odchodem do NATO, ale také celý rok 2014.
Andrej Babiš
Já jsem začínal 41 miliard a končili jsme 85 miliard, takže za naší vlády jsme navýšili, nebo za těch vlád kde jsem seděl, rozpočet (Ministerstva obrany, pozn. Demagog.cz) o sto procent.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Pravda
V roce 2014, kdy Andrej Babiš nastoupil do svého prvního vládního angažmá jako ministr financí, byl rozpočet Ministerstva obrany 42 mld. Kč. V roce 2021, kdy opouštěl premiérskou funkci, pak rozpočet dosahoval 85,4 mld. Kč, tedy přibližně dvakrát vyšší hodnoty než v roce 2014.
Andrej Babiš
Hlavní „cenzor“ na vládě řekl, že ty billboardy jsou obrovský problém.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Pravda
Vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma, kterého někteří opoziční politici označují za „cenzora“, o billboardech Andreje Babiše s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ 17. ledna řekl, že je považuje za dezinformační.
Andrej Babiš
Francie je jediná jaderná velmoc EU.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Zahraniční politika
Evropská unie
Pravda
Jediným členským státem EU, který vlastní jaderné zbraně, je Francie. Ta je navíc zemí se čtvrtým nejpočetnějším jaderným arzenálem na světě.
Andrej Babiš
Pan Pavel nám (vládě s účastí Andreje Babiše, pozn. Demagog.cz) vyčítal, že jsme nevzali ty ilegální migranty ze Sýrie.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Nepravda
Žádnou z vlád, na kterých se podílel Andrej Babiš, Petr Pavel veřejně nekritizoval za nepřijímání migrantů ze Sýrie ši dalších států.
Já jsem vaší vládě (Andreje Babiše, pozn. Demagog.cz) nevyčítal, že jste nepřijímali migranty ze Sýrie.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Pravda
Petr Pavel se sice k uprchlické krizi a tématu migrace vyjadřoval v minulosti opakovaně, vládu Andreje Babiše za nepřijímání migrantů ze Sýrie či jiných zemí ale nekritizoval.
Andrej Babiš
Premiér (...) označil dva miliony voličů za proruské, nedemokratické.Blesk.cz, 19. ledna 2023
Prezidentské volby 2023
Nepravda
Premiér Petr Fiala se takto na adresu voličů nevyjádřil. Ve svém projevu po prvním kole prezidentských voleb mluvil o Andreji Babišovi, který podle něj představuje „populismus, lži a příklon k Rusku.“