Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Na summitu (NATO ve Walesu - pozn. Demagog.cz) rozhodně nepadlo, že by NATO vnímalo Rusko jako přímé ohrožení. Jako to musí být řečeno také. Nechápeme to tak, že by Rusko chystalo agresi na Evropskou unii.
Otázky Václava Moravce, 7. září 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Deklarace summitu ve Walesu skutečně neobsahuje žádné prohlášení o přímé hrozbě Ruské federace či agresi vůči EU. Oficiální text hovoří mimo jiné o pokračující aspirací NATO na konstruktivní partnerství s Ruskou federací založeném na kooperaci. Text rovněž uvádí, že NATO nevyhledává konfrontaci a nepředstavuje pro Rusko žádnou hrozbu. V tomto kontextu hodnotíme výrok jako pravdivý.

Bod 23 deklarace doslova uvádí následující: " The Alliance does not seek confrontation and poses no threat to Russia. But we cannot and will not compromise on the principles on which our Alliance and security in Europe and North America rest. NATO is both transparent and predictable, and we are resolved to display endurance and resilience, as we have done since the founding of our Alliance. The nature of the Alliance's relations with Russia and our aspiration for partnership will be contingent on our seeing a clear, constructive change in Russia's actions which demonstrates compliance with international law and its international obligations and responsibilities. "

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Budoucnost ukrajinského konfliktu

Otázky Václava Moravce, 7. září 2014

Bývalý a současný ministr zahraničí diskutovali tentokrát v Otázkách Václava Moravce hlavně otázky možného směřování ukrajinského konfliktu a roli Ruska a Evropské unie v něm. Na přednes se dostalo vratké příměří mezi bojujícím...