Jan Veleba
SPO

Jan Veleba

Takže já bych to okomentoval tak, že pokud se týká toho převodu z těch Lesů, tak na to nebyl zákon, udělal se nedávno, novelizoval se zákon o státním podniku, aby vůbec to bylo umožněno a rozdělovat tyto peníze a vůbec určovat transfery, kolik z těch Lesů se použije na jiné obory v národním hospodářství, tak to bude vláda, nikoliv ministr zemědělství.
Otázky Václava Moravce, 1. září 2013

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok Jana Veleby je hodnocen na základě dohledané novely zákona o státním podniku jako pravdivý.

Pokud jde o transfer peněz z Lesů České republiky, popř. dalších státních podniků, skutečně byla přijata novela zákona, který toto nově umožňuje. Šlo o vládní novelu zákona o státním podniku (.pdf).

Tuto novelu schválila na svém jednání (bod 13) 15. srpna 2012 vláda Petra Nečase. Následně prošla řádně legislativním procesem, ve sbírce zákonů vyšla 24. července 2013, což je skutečně nedávno, jak senátor Veleba uvádí.

Samotná novela zákona zmíněné transfery popisuje v důvodové zprávě (.pdf - str. 4) následovně:

" Návrh novely zákona o státním podniku upravuje možnost zakladatele rozhodnout o tom, že státní podnik bude povinen vytvořit a spravovat zcela nový fond, který bude označen jako fond zakladatele. Pokud zakladatel o vytvoření tohoto fondu rozhodne, bude moci každoročně rozhodovat o tom, jaká část použitelného zisku státního podniku se do tohoto fondu v příslušném kalendářním roce přidělí. V takovém případě pak bude státní podnik povinen do fondu zakladatele převést zakladatelem určenou část nerozděleného zisku. (...) O použití finančních prostředků z fondu zakladatele však nebude moci rozhodnout sám zakladatel, ale bude moci v případě potřeby rozhodnout o jeho použití až po předchozímsouhlasu vlády."

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Težký život zemědělce

Otázky Václava Moravce, 1. září 2013

Již v neděli jsme pro Vás ověřili výroky Vratislava Mynáře, na dnešek jsme připravili druhou část hostů, jejichž tématem bylo tentokrát zemědělství. V Otázkách Václava Moravce vystoupil ministr zemědělství v demisi Miroslav Tom...