Karel Schwarzenberg
TOP 09

Karel Schwarzenberg

Podívejte se, Ruská federace sleduje nás, sleduje politiku. Když my například vykážeme jednoho nebo dva prokázané agenty, tak ihned vyhodí taky dva naše diplomaty. Když bráníme někomu, o kterým víme, že je vlastně příslušník tajných služeb, aby zde nastoupil na velvyslanectví, tak zabrání našem diplomatu, aby nastoupil v Moskvě. A poněvadž tam máme podstatně méně lidí samozřejmě, než Rusové u nás, tak ten souboj můžeme těžko vyhrát.
Otázky Václava Moravce, 29. března 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý, neboť na vyvedení ruských diplomatů, kteří jsou podezřelí ze špionáže, ihned navázalo okamžité vykázání dvou českých diplomatů z Ruska.

Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila nejprve jednoho a posléze dva další ruské špiony. Ti po odhalení opustili ČR. Ruské ministerstvo zahraničí pak následně zamezilo přístup do Ruska dvěma českým diplomatům.

Podobná situace nastala již v roce 2009. Tehdy byli dva ruští diplomaté vypovězeni z ČR kvůli podezření ze špionáže. Na to zareagovala ruská strana a nařídila dvěma českým diplomatům opustit Moskvu.

Neobvyklý je taktéž počet zaměstnanců na ruské ambasádě v Praze. 125 zaměstnanců a z toho 80 diplomatů je značný nepoměr v poměru k pouhým 15 zaměstnancům na Velvyslanectví České republiky v Rusku.

Výrok předsedy Schwarzenberga tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bělobrádek vs. Schwarzenberg v OVM

Otázky Václava Moravce, 29. března 2015

Předsedové TOP 09 a KDU-ČSL se střetli v diskuzi v Otázkách Václava Moravce a řešili celou řadu témat. Diskuze se zprvu týkala aktuální situace okolo 2 osvobozených žen z pákistánského zajetí. Pak již následovala politická agen...