Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Týká se to všech (EET - pozn. Demagog.cz). Týká se to hypermarketů, velkých hotelů (...) týká se to všech, co podnikají za hotové. 600 tisíc podnikatelů. Velkých, malých. Tam nerozlišujeme.
Otázky Václava Moravce, 10. ledna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Podle návrhu zákona by se EET měla týkat všech poplatníků daně z příjmů fyzických i právnických osob. Z evidence tržeb jsou vyjmuty subjekty (doc., str. 4) jako příspěvkové organizace, provozovatelé veřejných toalet atd.

Návrh zákona dále hovoří o výjimkách (doc., str. 11), postupně by se do EET měly zapojit i tyto dočasně nezahrnuté subjekty. Povinnost evidovat tržbu v určitých případech však stanovuje nařízením vláda. Jedná se o případ, kdy by evidování znemožnilo nebo zásadně ztížilo plynulý a hospodárný výkon činnosti.

Jak uvádí zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (doc., str. 5), EET se dotkne 500 - 600 tisíc podnikatelů. Vychází přitom z analýzy Ministerstva financí a dalších subjektů (např. karetní společnosti a jednotlivé podnikatelské svazy) z roku 2012.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Rok 2016 v české politice

Otázky Václava Moravce, 10. ledna 2016

V neděli jsme mohli sledovat střet předsedy hnutí ANO, ministra financí a podnikatele Andreje Babiše s předsedou Občanské demokratické strany a profesorem politologie Petrem Fialou. Po těchto Otázkách by se mělo začít mluvit o ...