Jaroslava Pokorná Jermanová
ANO

Jaroslava Pokorná Jermanová

Já jestli můžu, ministerstvo financí nemohlo dělat osvětovou kampaň (k EET - pozn. Demagog.cz) před schválením toho zákona, protože by se dostalo do rozporu s vlastním zákonem.
Otázky Václava Moravce, 14. února 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, stanovuje v § 7 odst. 1 co vše lze hradit ze státního rozpočtu. Jedná se například o dávky důchodového pojištění, dotace spolkům a nákup cenných papírů. Marketingová propagace zde není výslovně uvedena. Mělo by se tedy postupovat podle § 7 odst. 1 písm. u), který v takových případech stanovujepotřebu zvláštního zákona. Ten by následně umožňoval v tomto případě osvětovou kampaň k EET.

Podle stanoviska ministerstva financí je však propagace zákona o EET před samotným schválením v souladu se zákonem a odpovídá běžné praxi. Ministerstvo takto reagovalo na trestní oznámení, podle kterého ministerstvo vyplácelo neoprávněně peníze za propagaci EET.

Oznámení zatím bylo policií odloženo a my zatím hodnotíme tento výrok jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Poslanecká realita

Otázky Václava Moravce, 14. února 2016

Na valentýnskou neděli si pozval Václav Moravec do studia v žižkovské vysílací věži hned dvě ženy. Obě místopředsedkyně (Jaroslava Jermanová za ANO a Miloslava Vostrá za KSČM) si u témat, jako je Jednací řád Poslanecké sněmovny...