Zdeněk Škromach
SOCDEM

Zdeněk Škromach

Přitom, když se podíváme do Německa, do Rakouska a dalších zemí, tak zaměstnavatelé platí (při nemoci zaměstnance - pozn. Demagog.cz), ne první 2 týdny, ale někde, myslím, že v Německu 6 týdnů, v Rakousku daleko víc a platí to někde 80 až 100 procenty. A nikdo neřeší to, že lidi podvádí, že lidi zneužívají snad nemocenskou, což je častý argument právě pravice.
Partie, 23. května 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Při hodnocení výroku vycházíme z dat Evropské komise o nemocenských dávkách v jednotlivých zemích EU.

Rakousko: Nemocenská se vyplácí od 4. dne nemoci. Strop pro nemocenskou je nastaven na 4 440 EUR měsíčně, příjem nad tuto hranici není při výpočtu brát v potaz. Během prvních 42 dní nemoci je vypláceno 50 % příjmu, další dny je to pak 60 % příjmu. Na základě pracovních dohod však může být až 12 týdnů vyplácen plný plat. (strana 9)

Německo: Nemocenská se vyplácí z pojistných fondů, platí se 70 % pravidelného příjmu. (strana 14)

Informace o případném zneužívání této nemocenské se nám nepodařilo dohledat. Rovněž ani to, zda s tímto argumentem operují kritici tohoto nastavení v obou jmenovaných zemích.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Partie nad "seznamem nesvobody"

Partie, 23. května 2016

Nedělní Partii na Primě sehrál místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) a europoslanec Jiří Pospíšil (zvolený za TOP 09) a o poklidnou partii se skutečně nejednalo. Střetli se nad "Seznamem nesvobody", který sestavila TOP 09...