Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

(Kdyby dopadly volby podle současného volebního modelu ČT, kde by se dostalo 8 stran do PS), asi by to dopadlo jako v Královéhradeckém kraji, kde všichni udělali koalici proti nám.
Otázky Václava Moravce, 6. listopadu 2016

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Předně uveďme, že nespekulujeme o tom, jak by se případně po volbách mohl zachovat libovolný politický subjekt. Ověřujeme pouze to, zda došlo ke spojení všech proti ANO v Královéhradeckém kraji.

Do zastupitelstva Královéhradeckého kraje se po krajských volbách v říjnu 2016 dostalo celkem 9 volebních subjektů: ANO 2011 (13 mandátů), ČSSD (6 mandátů), ODS (5 mandátů), Koalice pro Královéhradecký kraj - KDU-ČSL - Hradecký demokratický klub - Volba pro město (5 mandátů), KSČM (4 mandáty), Starostové a Východočeši (4 mandáty), TOP 09 (4 mandáty), Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů a SNK (2 mandáty), Piráti a Strana zelených Změna pro Královéhradecký kraj (2 mandáty).

12. 10. 2016 pak pět z devíti zmíněných stran (ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši, TOP 09) podepsalo dohodu o koalici v kraji.

Z informací oficiálního webu Královéhradeckého kraje vyplývá, že pět výše uvedených stran podepsalo 24. října 2016 koaliční dohodu.

Protože v opozici jsou kromě vítězného hnutí ANO 2011 další tři strany, nelze tvrdit, že se ve zmíněném kraji všichni spojili v koalici proti hnutí ANO 2011.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Můj dalajláma je Michael Bloomberg

Otázky Václava Moravce, 6. listopadu 2016

Do Otázek Václava Moravce tentokrát přišel ministr financí Andrej Babiš. Moderátor se ho ptal na očekávání ohledně voleb do Poslanecké sněmovny, na vztahy v koalici a možnou výměnu ministrů ve vládě nebo kauzu týkající se přije...