Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Vidíme tady projekt elektronické evidence tržeb, který připravuje právě Andrej Babiš, kterému musí nějaká babička z Kladna říct, že to je s prominutím blbost, aby na to přišel po dvou letech ve vládě.
Otázky Václava Moravce, 4. prosince 2016

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Ministr Babiš potvrdil, že by v rámci systému EET zavedl některé dílčí úpravy, byť dříve zastával názor, aby bylo výjimek co nejméně.

V živém vstupu v Událostech České televize 23. listopadu Babiš oznámil, že dostal dopis od 89leté důchodkyně z Kladna, která má prý nízké tržby a nemá ve svém obchodě internet. Stejný příklad zmínil také na tiskové konferenci (ČT24) ministerstva financí k možným výjimkám z EET.

Na základě tohoto podnětu, jak ministr Babiš uvedl, se rozhodl dát možnost uplatnit paušální daň podnikatelům s tržbami do 250 tisíc korun ročně. Ti by tedy zavádět EET nemuseli. To však až po domluvě s finančním úřadem, v platných pravidlech se EET vztahuje i na ně.

Babiš tedy navrhl změny vůči těmto drobným podnikatelům, není ovšem pravdou, že by shodil či označil za „blbost“ celý projekt EET. Ve stejném vystoupení uvedl, že těchto lidí se první vlna (od 1. 12.) nedotkne a vše běží podle plánu.

Dodejme, že další Babišem avizované změny se mají týkat e-shopů.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Start EET a střet zájmů

Otázky Václava Moravce, 4. prosince 2016

Do Otázek Václava Moravce přijali pozvání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a šéf Občanských demokratů Petr Fiala. Mezi tématy nemohlo chybět aktuální spuštění elektronické evidence tržeb nebo další horké téma, novela zákona o ...