Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

... máme až 20% rozdíl ve znalostech žáků mezi jednotlivými kraji...
Otázky Václava Moravce, 19. února 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výsledky nejnovějšího mezinárodního šetření PISA 2015 ukázaly i rozdíly mezi jednotlivými kraji v České republice. Uvádí to Národní zpráva zpracovaná Českou školní inspekcí. Toto srovnání je provedeno na základě výsledků v přírodovědné oblasti.

Významně horší výsledky mají žáci v Karlovarském a Ústeckém kraji. Nejlepší umístění získala Praha - zpráva ale uvádí, že vzhledem k velkému rozptylu se statisticky významně neliší od krajů Libereckého, Královéhradeckého a Plzeňského. Toto srovnání vychází z průměrného dosaženého výsledku v bodech (str. 43). Pokud bychom tedy nejlepší průměrný dosažený počet bodů 520 považovali za stoprocentní výsledek, nejhorší výsledek 445 bodů pak tvoří 85 % z těchto 520 bodů. Pak lze hovořit o 15 procentních bodech rozdílu mezi znalostmi žáků.

Dalším ukazatelem je podíl žáků, kteří nedosáhli druhé základní gramotnostní úrovně (str. 45). Největší podíl takových žáků se opět vyskytuje v Karlovarském (38 %) a Ústeckém (35 %) kraji. Nejmenší podíl zaznamenáváme v Praze (13 %). To je tedy rozdíl 25 procentních bodů v podílu.

Mezi jednotlivými kraji tak lze pozorovat rozdíly ve znalostech žáků.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Problémy budoucích koalic a českého školství

Otázky Václava Moravce, 19. února 2017

Žáci u maturit, ale také učitelé u atestací. Nedělní Otázky se nesly v duchu změn ve školství. Na úvod se ale znovu přetřásala témata jako zákon o střetu zájmů a Babišův nákup dluhopisů, na své si přišla i Ústava. Ministryně šk...