Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Už se zapomnělo, že zhruba před dvěma lety, já teď neznám přesné datum, byl jsem to, myslím, já a poslanec Plíšek, co jsme navrhovali, aby byly zveřejňovány smlouvy ve všech případech, kdy soukromé subjekty čerpají státní dotace.
Otázky Václava Moravce, 5. března 2017

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Během jednání o zákonu o registru smluv byla načtena řada pozměňovacích návrhů. Návrh, aby soukromé subjekty, které pobírají dotace, zveřejňovaly své smlouvy, nepředložil Miroslav Kalousek ani Martin Plíšek (tedy poslanci TOP 09).

Podobný návrh přeložil poslanec Zemánek (str. 14, návrh „N“) z ČSSD. Jeho verze obsahovala rovněž limit 20 milionů korun, od nějž se měly smlouvy zveřejňovat, pokud soukromá firma dostane alespoň tolik korun ročně na dotacích. Výrok tedy hodnotíme jako nepravdivý, návrh nepředkládali Kalousek nebo Plíšek, ale vládní poslanec. Neplatí ani to, že se měla povinnost zveřejňování týkat všech případů.

Kalousek tento návrh ve sněmovně podpořil v hlasování a rovněž o něm poté mluvil. Nebyl však jeho předkladatelem.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

EET, registr smluv a Budvar

Otázky Václava Moravce, 5. března 2017

Poměrně ostrou diskuzi tentokrát ve studiu Otázek rozpoutali ministr zemědělství Marian Jurečka a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Oba pánové řešili především několik základních oblastí - podporu maloobchodů na venkově, elekt...